Τι ανακάλυψαν επιστήμονες του Κέμπριτζ
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ υποστηρίζει ότι η ευρέως γνωστή και οικονομική ασπιρίνη μπορεί να ανακόψει την εξάπλωση του καρκίνου. Πειράματα σε ζωικά μοντέλα έδειξαν ότι το συγκεκριμένο παυσίπονο ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντάς του να καταπολεμήσει την ασθένεια πιο αποτελεσματικά.
Οι επιστήμονες του Κέμπριτζ εκτιμούν πως αυτή η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη χρήση της ασπιρίνης ως θεραπευτική επιλογή για καρκινοπαθείς.
Ωστόσο, τονίζουν πως είναι ακόμη νωρίς για σαφή συμπεράσματα και προειδοποιούν ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο χωρίς ιατρική καθοδήγηση.
Η λήψη ασπιρίνης ενέχει κινδύνους, όπως η πιθανότητα εσωτερικής αιμορραγίας, ενώ οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται για να καθοριστεί ποιοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο από αυτήν.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν πως αναλύσεις δεδομένων από την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά ασπιρίνη είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μετά από διάγνωση καρκίνου.
Θα πρέπει να λαμβάνεται ασπιρίνη για τον καρκίνο;
Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που μπορεί να έχει ένας καρκινοπαθής είναι αν πρέπει να ξεκινήσει αγωγή με ασπιρίνη.
«Εάν είστε ασθενής με καρκίνο, μην σπεύσετε να προμηθευτείτε ασπιρίνη από το κοντινότερο φαρμακείο, αλλά εξετάστε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε τρέχουσες ή μελλοντικές κλινικές δοκιμές», δηλώνει ο καθηγητής Mangesh Thorat, χειρουργός και ειδικός στην έρευνα για τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νέα μελέτη παρέχει «ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ» για την κατανόηση του τρόπου που η ασπιρίνη δρα στον οργανισμό, όμως παραμένουν πολλά ερωτήματα προς διερεύνηση.
Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως γαστρεντερικές αιμορραγίες ή αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη στάθμιση των ωφελειών και των κινδύνων. Επιπλέον, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η δράση της αφορά όλους τους τύπους καρκίνου ή μόνο ορισμένες μορφές της νόσου.
Ήδη, η λήψη ασπιρίνης συστήνεται σε άτομα με σύνδρομο Lynch, μια γενετική πάθηση που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω εκτεταμένες κλινικές μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν η χρήση της μπορεί να ωφελήσει και άλλες ομάδες ασθενών.
Η καθηγήτρια Ruth Langley, επικεφαλής της Μονάδας Κλινικών Δοκιμών MRC στο University College του Λονδίνου, ηγείται της δοκιμής Add-Aspirin, που διερευνά αν το φάρμακο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης καρκίνου σε πρώιμα στάδια.
Σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, τη χαρακτήρισε ως «μια σημαντική ανακάλυψη», καθώς μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό των ατόμων που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χορήγηση ασπιρίνης μετά τη διάγνωση καρκίνου.
Ωστόσο, προειδοποίησε ξανά για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της και τόνισε: «Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγωγή, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας».
Η ανακάλυψη
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έγινε τυχαία καθώς οι επιστήμονες δεν έκαναν έρευνα για την ασπιρίνη.
Η ομάδα στο Κέμπριτζ διερεύνησε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίθηκε στους καρκίνους όταν εξαπλώθηκαν.
Χρησιμοποιούσαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι εκείνα που δεν είχαν συγκεκριμένο σύνολο γενετικών οδηγιών ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν μεταστατικό καρκίνο που είχε εξαπλωθεί.
Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε πώς αυτά τα κύτταρα καταστέλλονταν
Ο Δρ Jie Yang, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, είπε: «Ήταν μια στιγμή Eureka. Ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο εύρημα που μας οδήγησε σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο έρευνας από αυτόν που περιμέναμε».