Τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ καταρτίζει σχέδιο για την άρση του προσωρινού νομικού καθεστώτος που ισχύει για περίπου 240.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ρωσικής κυβέρνησης και τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος.
Εάν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή, οι Ουκρανοί που βρήκαν καταφύγιο στις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με διαδικασίες επιτάχυνσης της απέλασής τους.
Η έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου αναμένεται τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας μια σαφή αλλαγή πορείας σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον είχε στηρίξει ενεργά την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων, γεγονός που διαφοροποιείται σημαντικά από τη νέα προσέγγιση.
Σύμφωνα με το Reuters, η πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να ανακαλέσει το προσωρινό καθεστώς των Ουκρανών είχε τεθεί σε τροχιά πριν την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η αλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αναθεώρηση των μεταναστευτικών πολιτικών και την κατάργηση καθεστώτων προστασίας που καλύπτουν συνολικά 1,8 εκατομμύρια μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μέσω προγραμμάτων προσωρινής διαμονής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, Τρίσια ΜακΛάφλιν, δήλωσε πως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση προς το παρόν, ενώ ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε η ουκρανική πρεσβεία ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχόλια.
Προεδρικό διάταγμα
Στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να αναστείλει όλα τα προγράμματα προσωρινής εισδοχής. Σύμφωνα με εσωτερικό email που επικαλείται το Reuters, όσοι χάσουν την προστασία που τους είχε παραχωρηθεί βάσει των προγραμμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν, τα οποία στόχευαν στη διαχείριση της μετανάστευσης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιταχυμένες διαδικασίες απέλασης.
Εκτός από τους 240.000 Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του πολέμου, τα μέτρα θα επηρεάσουν και 530.000 Κουβανούς, Αϊτινούς, Νικαραγουανούς και Βενεζουελάνους, καθώς και περισσότερους από 70.000 Αφγανούς που απομακρύνθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν σε μικρότερης κλίμακας προγράμματα, όπως αυτό της οικογενειακής επανένωσης για πολίτες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αναμένεται να επηρεαστούν.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δεσμευτεί να καταργήσει τις μεταναστευτικές πρωτοβουλίες του Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ξεπερνούν τα όρια της αμερικανικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του ανέστειλε την εξέταση αιτήσεων μετανάστευσης από όσους είχαν ενταχθεί στα συγκεκριμένα προγράμματα, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους σε αβεβαιότητα.