Η καταδίκη της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Μια TikToker από την Ινδονησία καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και δέκα μηνών, αφού κατηγορήθηκε ότι «συνομίλησε» με μια εικόνα του Ιησού στο κινητό της και του είπε να… κουρευτεί. Η Ράτου Θαλίσα, μουσουλμάνα τρανς γυναίκα με πάνω από 442.000 ακολούθους στο TikTok, έκανε το σχόλιο κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης, απαντώντας σε έναν θεατή που τη συμβούλευε να κόψει τα μαλλιά της ώστε να φαίνεται περισσότερο σαν άνδρας.
Τη Δευτέρα, δικαστήριο στη Μεντάν της Σουμάτρας την έκρινε ένοχη για διάδοση μίσους βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου που αφορά τη διαδικτυακή ρητορική μίσους. Οι δικαστές έκριναν ότι τα λεγόμενά της είχαν τη δυνατότητα να διαταράξουν τη «δημόσια τάξη» και την «θρησκευτική αρμονία» και της επέβαλαν ποινή φυλάκισης για βλασφημία.
Σύμφωνα με το BBC, η απόφαση ελήφθη μετά από καταγγελίες πολλών χριστιανικών ομάδων, οι οποίες την κατηγόρησαν για προσβολή της θρησκείας.
Η καταδίκη της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη Διεθνή Αμνηστία να την καταδικάζει ως μια «σοκαριστική επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης» και να ζητά την ανατροπή της.
«Οι ινδονησιακές αρχές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον Νόμο περί Ηλεκτρονικών Πληροφοριών και Συναλλαγών (EIT) για να τιμωρούν ανθρώπους για σχόλια που κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδονησία, Ουσμάν Χαμίντ.
«Ενώ η Ινδονησία οφείλει να απαγορεύει την προώθηση θρησκευτικού μίσους που αποτελεί υποκίνηση σε διακρίσεις, εχθρότητα ή βία, η ομιλία της Ράτου Θαλίσα δεν φτάνει σε αυτό το όριο», πρόσθεσε.
Ο Χαμίντ κάλεσε τις αρχές να ανατρέψουν την απόφαση και να φροντίσουν για την άμεση απελευθέρωσή της. Παράλληλα, ζήτησε την αναθεώρηση ή την κατάργηση των «προβληματικών διατάξεων» του Νόμου EIT, που ποινικοποιούν ζητήματα ηθικής, δυσφήμισης και ρητορικής μίσους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 560 άνθρωποι αντιμετώπισαν κατηγορίες βάσει του Νόμου EIT μεταξύ 2019 και 2024 λόγω δηλώσεών τους, ενώ 421 καταδικάστηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και αρκετοί influencers των social media.