Φαίνεται να υποβαθμίζεται ο ρόλος του στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς
Στις ΗΠΑ για τις προγραμματισμένες του διαλέξεις στο Harvard βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για περίπου τέσσερις εβδομάδες.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί ανελλιπώς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τις συζητήσεις που προεξοφλούν την επιστροφή του και τη φημολογία για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει για τη σύγκλιση των προοδευτικών κομμάτων, για την οποία, αν και πολύς λόγος γίνεται, προς το παρόν λείπει κάθε υλική βάση.
Αυτό από την άλλη δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος βλέπει τον ρόλο του στις εξελίξεις στον χώρο να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο και σπεύδει να προλάβει.
Σε σαββατιάτικη τηλεοπτική του συνέντευξη προσπάθησε να κατοχυρώσει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως διαμορφωτή του «προοδευτικού μετώπου», θέλοντας στην πραγματικότητα να «καρπωθεί» ότι ο ίδιος και το κόμμα του ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τις όποιες εξελίξεις.
Η λίστα με τα ονόματα
Το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να ανακοινώσει και τα ονόματα της Επιτροπής Επανεκκίνησης, μιας κίνησης αντίστοιχης με εκείνη που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ήττα του 2019, συσπειρώνοντας στο κόμμα στελέχη που είτε είχαν στο παρελθόν αποχωρήσει, είτε άλλα ξεχασμένα τού παπανδρεϊκού -και όχι μόνο- ΠΑΣΟΚ.
Η δυστοκία βέβαια στο να βρεθούν τέτοια ονόματα που θα προσδώσουν κάποια αξία στη συγκεκριμένη κίνηση είναι προφανής, κάτι που έχει θέσει πλέον εν αμφιβόλω την επικείμενη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονται αυτή την περίοδο να βρουν ανθρώπους που θα στελεχώσουν τις Επιτροπές Θέσεων και Καταστατικού ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου, πόσω μάλλον την Επιτροπή Επανεκκίνησης με στελέχη που μέχρι πρότινος δεν είχαν προσεγγίσει την Κουμουνδούρου. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στην ενεργό πολιτική τού Αλέξη Τσίπρα.
Σε συνέντευξή της τη Δευτέρα η Λούκα Κατσέλη, η οποία όχι μόνο προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά αποτελεί και ένα από τα πολιτικά στελέχη που αναμένεται να βρεθούν στη «μαρκίζα» της κίνησης που αναμένεται να εκδηλωθεί για τη σύγκλιση των πρόθυμων κομμάτων, ανέφερε πως «ο Τσίπρας είναι ένας νέος ακόμη πολιτικός που είμαι σίγουρη ότι τα επόμενα χρόνια θα μπει στην πολιτική.
Τώρα με ποιον τρόπο, πώς θα μπει, με τι σχήμα θα μπει, είναι κάτι που θα το δείξει η ζωή. Δεν είναι του παρόντος. Μακάρι γυρίζοντας να είναι και εκείνος ενεργός. Είναι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Σε αυτό το άγονο τοπίο οι εκδηλώσεις που κάνει με το ινστιτούτο είναι πολιτικές».
Η Λούκα Κατσέλη σε ανύποπτο χρόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, είχε ταχθεί υπέρ μιας σύγκλισης που θα ξεκινήσει από τα διάφορα Ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς:
«Σε μια άλλη ημερίδα, που ελπίζω να γίνει, θα πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας πώς μπορεί από εδώ που είναι, που το κλίμα είναι συγκρουσιακό, να φτάσουμε σε μια συμπαράταξη δυνάμεων. Είναι θέμα ευθύνης και για αυτό μίλησα στην αρχή της ομιλίας μου για θέμα ευθύνης όλων μας και νομίζω ότι η πρόταση για συνεργασία τουλάχιστον σε επίπεδο Ινστιτούτων, μπορεί να οδηγήσει σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη αρχές Φεβρουαρίου, γιατί δεν αποκλείω να υπάρχει και λόγω εθνικών θεμάτων και πολιτικής στα εξωτερικά θέματα ακόμη και αιφνιδιασμός με πρόωρες εκλογές».
Από την πλευρά του ο Νίκος Μπίστης της Νέας Αριστεράς τάχθηκε μεν υπέρ της συμπόρευσης του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν χάρισε τον θώκο του ηγέτη εκ των προτέρων στον Τσίπρα:
«Δεν είναι απών ο Τσίπρας. Δεν κάθισε πέντε χρόνια απέξω να κάνει τον Βούδα και να λέει χρησμούς. Κάνει
σημαντικές παρεμβάσεις. Μπορεί να συμβάλει στην ενότητα του προοδευτικού χώρου. Είναι πιο ώριμος από ποτέ. Μπορεί να είναι επικεφαλής; Νομίζω και ο ίδιος δεν θέλει. Προξενεί πάθη. Κατέθεσε δέκα προτάσεις και άρχιζαν να τον βρίζουν από εκατό μεριές. Μπορεί να συμβάλει, δεν χρειάζεται να είσαι στην πρώτη θέση σε αυτή την υπόθεση και νομίζω ότι αυτό κάνει».
«Ζυγίζει» το comeback
Τις προσδοκίες για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από τις μετρήσεις που τον δείχνουν σχετικά ψηλά σε δημοφιλία στον κόσμο της Κεντροαριστεράς, τις δημιούργησε ο ίδιος. Το κείμενό του για τη «νέα εθνική πυξίδα» δεν αποτελεί ένα κείμενο συμβολής στον δημόσιο διάλογο ενός πρώην πρωθυπουργού, αλλά ένα «παρών» ενός ηγέτη του χώρου που «ζυγίζει» την επιστροφή.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον πιέζουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού, ούτε όμως και αυτοί που βλέπουν τις θέσεις τους στην ηγεσία των κομμάτων να απειλούνται από μια τέτοια επικείμενη εξέλιξη και για αυτό παίρνουν τα μέτρα τους.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι πως θα έχουν τον χρόνο, καθώς προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να μετρήσει τις αντιδράσεις από την κλιμακούμενη εμπλοκή του και αναμένεται πως θα κληθεί να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις περί το προσεχές φθινόπωρο. Πρόκειται άλλωστε για απόφαση υψηλού ρίσκου, καθώς θα χρειαστούν συμπράξεις με πρόσωπα με τα οποία οι σχέσεις έχουν διαρραγεί για τα καλά.