Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για εμβάθυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Αθήνας
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου στέλνει η νέα εμφάνιση της Chevron στη χώρα μας, για την αναζήτηση φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης. Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό κολοσσό των υδρογονανθράκων μετά την πρώτη που είχε κάνει για έρευνες στα νότια της Πελοποννήσου.
Εκείνη η ανακοίνωση είχε γίνει σε μια πολύ σημαδιακή ημερομηνία, στις 20 Ιανουαρίου φέτος, δηλαδή την
ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ. Όπως ανακοινώθηκε χθες (26/3) από το υπουργείο Ενέργειας, η χώρα μας αποδέχτηκε τη νέα πολύ σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος του ενεργειακού γίγαντα, προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα νότια της Κρήτης.
Οι έρευνες της Chevron θα γίνουν ακριβώς δίπλα στα οικόπεδα, όπου ήδη κάνει ανάλογες αναζητήσεις η ExxonMobil, γεγονός που ενδυναμώνει ξεκάθαρα το μήνυμα που στέλνει η εξωτερική πολιτική της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση, με την πλήρη εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κυριαρχικά δικαιώματα
Η στρατηγική θέση της Κρήτης στη Μεσόγειο εξηγεί το ενδιαφέρον των μεγάλων «παικτών» στον κλάδο, γεγονός που σε κάθε περίπτωση την καθιστά σημαντική τόσο ενεργειακά όσο και γεωπολιτικά. Τα πιθανά κοιτάσματα που εντοπίζονται στην περιοχή εκτείνονται από τα δυτικά έως τα νοτιοδυτικά του νησιού, σε θαλάσσιες ζώνες που γειτνιάζουν με τη Λιβύη.
Η έγκριση του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε η Chevron για έρευνες σε δύο οικόπεδα στα νότια της Κρήτης, εντός των περιοχών που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αναγνωρίζει εμπράκτως την ελληνική ΑΟΖ και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή, όπως φαίνεται και στους χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, βάζοντας τέλος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η χώρα μας διασφαλίζει στην πράξη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ασκώντας τα». Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Λιβύη προχώρησε σε δημοπράτηση θαλάσσιων οικοπέδων ακολουθώντας τη μέση γραμμή με την Ελλάδα και όχι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κίνηση που δείχνει ότι αναγνωρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Με τη χθεσινή ανακοίνωση επιβεβαιώνεται το συνεχές επενδυτικό ενδιαφέρον της Chevron για τη χώρα μας, που αφορά την εξερεύνηση για την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα γίνει στις περιοχές «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ», εντός των περιοχών, δηλαδή, που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας, το ενδιαφέρον της Chevron εστιάζεται σε συνολικά τρεις περιοχές, μία στα νότια της Πελοποννήσου που είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και τώρα στις δύο περιοχές στα νότια της Κρήτης, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να αναλάβει τη διαχείριση των ερευνών σε ένα σύνολο περίπου 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι νέες περιοχές που θα δραστηριοποιηθεί η Chevron γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον και τη στρατηγική τους -και, συνακόλουθα, τις επενδύσεις τους- στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με τις νέες έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, η Chevron θα αναρριχηθεί στην πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, με την ExxonMobil να την ακολουθεί με 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τη Helleniq Energy με 8.564 τετραγωνικά χιλιόμετρα και την Energean με 2.414 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έτσι, προστίθενται συνολικά 47.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προς εξερεύνηση.
Πρόκειται, επομένως, για διπλασιασμό του συνόλου των ενεργών θαλάσσιων περιοχών στις οποίες γίνονται έρευνες, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
«Προς όφελος των Ελλήνων»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου χαρακτήρισε το επίσημο ενδιαφέρον της Chevron ως ευχάριστη εξέλιξη, τονίζοντας ότι η εταιρεία «εκδηλώνει συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον για έρευνες στην πατρίδα μας.
Το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα (και) αποδεικνύει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό». Ταυτόχρονα, η έλευση της Chevron αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, «που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Με την αποδοχή του συνολικού ενδιαφέροντος της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, η Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι μπορεί να διαθέτει σημαντικούς φυσικούς ενεργειακούς πόρους και ταυτόχρονα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός τον οποίο εμπιστεύονται πολύ μεγάλοι παγκόσμιοι επενδυτές.
Άλλωστε, η ανταγωνιστική τοποθέτηση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών στο κόσμο (της ExxonMobil και της Chevron) αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων όπως την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των ερευνητικών προγραμμάτων, τη διατήρηση των εντατικών ρυθμών εξερεύνησης που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού και, τέλος, την προσέλκυση νέων επενδυτών που θα προχωρήσουν σε άλλου είδους εμπορικές συμφωνίες.
Ποιος είναι ο ενεργειακός γίγαντας Chevron
Η αμερικανικών συμφερόντων Chevron αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως με Market Capitalization της τάξης των 300 δισ. ευρώ. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Κύπρος και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία έχει σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον κόλπο του Μεξικού και τη Βραζιλία, και το τελευταίο διάστημα έχει αναδείξει την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση ενδιαφέροντος επισφραγίζει το ενδιαφέρον της Chevron να ανακαλύψει περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύει την πολύ σημαντική δυνητική σημασία της Ελλάδας σε αυτό το εγχείρημα. Θα ακολουθήσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αποδοχής του αιτήματος, προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών, επιλογής του τύπου της σύμβασης και έγκρισης του κειμένου της προκήρυξης του διαγωνισμού.