Τι απάντησε η υπεύθυνη της παρέλασης
Χαμός έγινε κάτω από την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα για όσα έγιναν στη μαθητική παρέλαση της Λαμίας, όπου διαφώνησε με το γενικότερο κλίμα «συγκίνησης» με το οποίο μεταφέρθηκε η είδηση.
Συγκεκριμένα αναρτήθηκε ένα βίντεο στο Tik Tok όπου ένας μαθητής Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Λαμίας, σηκώθηκε από το αμαξίδιο του και παρήλαυνε, με τη βοήθεια ενός συμμαθητή του, που τον βοήθαγε να κρατηθεί όρθιος και να περπατήσει. Κέρδισε αυθόρμητα το χειροκρότημα όλων των θεατών.
Watch on TikTok
Η ανάρτηση της κ. Ακρίτα προκάλεσε μεγάλη συζήτηση, με την ίδια να διευκρινίζει σε σχόλιό της κάτω από αυτήν πως «ο μισαναπηρισμός δεν έγκειται στην πράξη αυτή καθεαυτή, αλλά στο γεγονός ότι και σε ΑμεΑ έχει περάσει η αντίληψη ότι όρθιος τιμάς την πατρίδα σου καλύτερα απ’ ό,τι καθιστός σε αμαξίδιο. Και γι’ αυτό ευθύνεται μια κοινωνία που λυσσαλέα πολεμάει την κουλτούρα της συμπερίληψης».
Η απάντηση της υπεύθυνης
Στην κ. Ακρίτα απάντησε και η «υπεύθυνη της παρέλασης στη Λαμία», η οποία σημειώνει ότι το παιδί «είχε έντονη επιθυμία να περάσει στην παρέλαση και να περπατήσει».
«Απορώ πώς κάνετε κριτική, ενώ δεν γνωρίζετε το ίδιο το παιδί, τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του, το πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνει. Σας πληροφορώ ως υπεύθυνη της παρέλασης ότι είχε έντονη επιθυμία το παιδί να περάσει στην παρέλαση αλλά και να περπατήσει. Εγώ ως γυμνάστρια οφείλω να σέβομαι τις επιθυμίες των μαθητών μου και τον τρόπο που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται», έγραψε χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός.
Ολόκληρη η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα
«Με ρίγη εθνικής συνείδησης υποδέχτηκαν έντυπα και ιστοσελίδες το περιστατικό με ΑμεΑ μαθητή που σηκώθηκε από το αναπηρικό αμαξίδιο και περπάτησε υποβασταζόμενος στην παρέλαση.
Ένα αποτρόπαιο δείγμα μισαναπηρισμού όπου ο “αρτιμελής” είναι ανώτερος από τον “ανάπηρο”. Γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Ένα ΑμεΑ άτομο “υστερεί” σύμφωνα με τους άγραφους νόμους μιας ρατσιστικής, κακοποιητικής κοινωνίας.
Θα περιμένουμε την επόμενη χρονιά τους εναπομείναντες ανάπηρους πολέμου, τους ήρωες που παρελαύνουν με αμαξίδια, να σηκωθούν και να περπατήσουν.
Ο ρατσισμός κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εδώ, σε μια πράξη που αποθεώνεται για όλους τους λάθος λόγους.
Τους τραγικά λάθος λόγους».