Η εικόνα εγκατάλειψης κτηρίου στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης, ενώ έχει διατεθεί πακτωλός χρημάτων για έργα, εξόργισε την υπουργό Πολιτισμού, η οποία επέπληξε δημοσίως την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας
Τα τελευταία έξι χρόνια, από το 2019 έως σήμερα, το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών έργων σε Άργος και Ναύπλιο, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ ου και η προχθεσινή έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με αποδέκτρια την προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστη Παπαδημητρίου μπροστά στην εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης που παρουσίαζε το κτήριο που επισκέφτηκε στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης του Άργους, με γκράφιτι στους τοίχους, ακόμα και σφουγγαρίστρες σε δημόσια θέα.
Το περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού σε πολιτιστικά έργα του Άργους. Βλέποντας τα συνθήματα στους τοίχους του κτηρίου αλλά και τα σοβαρά προβλήματα στη στέγη, η υπουργός ρώτησε την έφορο γιατί δεν έχει επισκευαστεί. Εκείνη απάντησε ότι δεν το έχουν επισκευάσει γιατί στοιχίζει 45.000 ευρώ! «Και ποιος σας τις αρνήθηκε; Έχετε πάρει εκατομμύρια», ανταπάντησε η Λίνα Μενδώνη.
Έντονη αντίδραση
«Θα παρακαλούσα τις συστάσεις αυτές να μη μου τις κάνετε δημοσίως», είπε χαμηλόφωνα στην υπουργό η κυρία Παπαδημητρίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της υπουργού: «Σε παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν είναι δυνατόν μέσα στην καρδιά της πόλης να είναι αυτό το θέαμα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σφουγγαρίστρες απέξω… Άλκηστη, πρόσεχε! Σε παρακαλώ πάρα πολύ». «Δεν λέω για τίποτα άλλο, δεν αρνούμαι το έργο που έχετε κάνει… Έχετε πάρει από το 2019 μέχρι σήμερα περισσότερα χρήματα από ποτέ. Όχι μόνο εσείς, όλη η Ελλάδα… Δεν μαλώνω κανέναν», για να λάβει από την έφορο αρχαιοτήτων την απάντηση: «Με μαλώνετε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο που αναλογεί σ’ εμένα».
Όπως γράφει η εφημερίδα «Political», επί των ημερών της Λίνας Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσει έναν πακτωλό χρημάτων, ύψους 13 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, για τον Δήμο Άργους-Μυκηνών, οπότε μπορεί να κατανοήσει κανείς εύκολα την ενόχληση της υπουργού στο θέαμα ενός εγκαταλειμμένου κτηρίου στο κέντρο της πόλης.
Από τα παραπάνω κονδύλια χρηματοδοτήθηκαν σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην ανακατασκευασμένη οικία του Στρατηγού Καλλέργη και του νέου Επιγραφικού Μουσείου που θα συστεγαστεί με το Βυζαντινό Μουσείο στους Στρατώνες Καποδίστρια, με προϋπολογισμό 5.100.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι εργασίες για την αποκατάσταση τμήματος της τοιχοποιίας των ρωμαϊκών Θερμών που κατέρρευσαν, ύψους 100.000 ευρώ.
Κατά την προχθεσινή επίσκεψή της στην Αργολίδα, η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, το οποίο επεκτείνεται, εκσυγχρονίζεται και αποκτά νέα μόνιμη έκθεση, καθώς και στο υπό κατασκευή Επιγραφικό Μουσείο της πόλης, στο κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια, στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους και τις ρωμαϊκές Θέρμες. Η κυρία Μενδώνη ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα το έργο αποκατάστασης των Θερμών και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του χώρου, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι δυνατή η φιλοξενία εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
«Πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές»
«Είμαστε εδώ, σήμερα, με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ, τον γενικό γραμματέα, τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και τους αρμόδιους διευθυντές, προκειμένου να δούμε από κοντά την εξέλιξη των έργων, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες μας και οι οποίες σταδιακά ολοκληρώνονται. Στόχος μας είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο να μπορέσει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του Άργους μέσα στους πρώτους μήνες του 2026. Το ίδιο ισχύει και για το Επιγραφικό Μουσείο στην ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια, που παραχωρήθηκε από τον δήμο. Οφείλουμε να τιμήσουμε την παραχώρηση και να ολοκληρώσουμε τη μουσειακή αυτή υποδομή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», τόνισε η υπουργός.
Όπως πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη, με την ίδρυση του Επιγραφικού Μουσείου στους καποδιστριακούς στρατώνες -στη δυτική πτέρυγα των οποίων φιλοξενείται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού- και με την αναβάθμιση, την επέκταση και την επανέκθεση του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου, η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές, οι οποίες αναδεικνύουν τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής στη μεγάλη ιστορική διαχρονία και δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό πόρο για την πόλη και την Αργολίδα.