Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης των ογκολογικών ασθενών
Το Νοσοκομείο Μεταξά φιλοξένησε σήμερα εκπροσώπους του οργανισμού Doc Therapy και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας WinCancer, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας συνεργασίας που στοχεύει στη θεραπευτική επίδραση της επαφής με σκύλους για τους ασθενείς.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και δημιουργικού διαλόγου, παρευρέθηκαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά Σαράντος Ευσταθόπουλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων Μαρία Κωτσοπούλου, στελέχη από τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φίλων Ασθενών «Στάσου Κοντά μας». Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός θεραπευτικού προγράμματος που θα ενσωματώσει τη συμβολή των σκύλων (Animal Assisted Therapy) στην καθημερινότητα του νοσοκομείου.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης των ογκολογικών ασθενών, ενώ παράλληλα στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας των συνοδών και του προσωπικού.
«Ως Νοσοκομείο με μακρά παράδοση στην ολοκληρωμένη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, αναζητούμε διαρκώς καινοτόμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των νοσηλευομένων μας.
Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση που αναγνωρίζει τη δύναμη της ενσυναίσθησης, της επαφής και της μη λεκτικής επικοινωνίας — εκεί που η παρουσία ενός σκύλου γίνεται φορέας ανακούφισης, χαράς και ελπίδας», δήλωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά Σαράντος Ευσταθόπουλος.
Συμπλήρωσε ότι «από κοινού με το Dog Therapy & το Win Cancer σχεδιάζεται ένα σταθερό θεραπευτικό πρόγραμμα με τη βοήθεια σκύλων, «που θα υλοποιηθεί με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών, τα πρωτόκολλα του νοσοκομείου και την ευζωία των σκύλων. Για εμάς, η φροντίδα δεν περιορίζεται στην ιατρική πράξη. Είναι στάση ζωής!
Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία αυτού του καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος, το οποίο σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί σε ασθενείς της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας αλλά και σε ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία τους στο σπίτι, μέσω του προγράμματος ΟΙΚΟΘΕΝ».