Η Ελλάδα αναμένει «επίθεση» από την Τουρκία μετά το ενδιαφέρον του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα
Για πιθανή αντίδραση της Τουρκίας είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα στη βάση των αιτιάσεων με άξονα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αντίδραση που δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αλλά είναι πιο πιθανό να υπάρξει όταν η Ελλάδα προκηρύξει τον διαγωνισμό ή προχωρήσει τελικά στην αδειοδότηση της Chevron για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Ήδη ο τουρκικός Τύπος δημιουργεί κλίμα. «Αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας», υποστήριξε μερίδα δημοσιογράφων και ότι «η Ελλάδα βαθαίνει το ενεργειακό της παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο». Ωστόσο, το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού περιορίστηκε στη μετάδοση των εξελίξεων μόνο ειδησεογραφικά, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν και φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, ενδεχομένως αναμένοντας την πρώτη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο;»
Η ακραία εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Μπιρλίκ» με τίτλο «Ο ενεργειακός γίγαντας των ΗΠΑ στρέφει τα μάτια στην Κρήτη! Νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο;» σχολίασε ότι «η Ελλάδα βαθαίνει το ενεργειακό της παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αίτημα του ενεργειακού κολοσσού Chevron με έδρα τις ΗΠΑ να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες στη νότια Κρήτη χαιρέτισε το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Την ίδια ώρα, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στο Politico ότι το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την υποχρεώνει να τηρεί τις δημοκρατικές αξίες και ότι οι Βρυξέλλες θα ανταποκριθούν στις παραβιάσεις. «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία με μεγάλη ανησυχία», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος.
Με περισσότερα από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, να κρατούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας από την έναρξη των ταραχών την περασμένη εβδομάδα, «οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη λογική τής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ωστόσο, δεδομένης της σημασίας της Τουρκίας για τη μετανάστευση, το εμπόριο, την ενέργεια και την άμυνα, οποιαδήποτε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να ανατρέψει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.
Επιβεβαίωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Το βέβαιο είναι ότι σε δύο επίπεδα δημιουργούνται εξελίξεις που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ελλάδας, σε δεύτερη όμως στέλνουν μηνύματα επιβεβαίωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σε περιοχές τις οποίες έχει επιχειρήσει να αμφισβητήσει η Τουρκία.
Λίγες ώρες μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας, ο ενεργειακός κολοσσός Chevron έστειλε τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης», με την εκπρόσωπό του να διαμηνύει ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον ρυθμιστή και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης». Η περιοχή για την οποία μιλάμε, για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είναι στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης εντός των περιοχών που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014.
Το μήνυμα στήριξης ελήφθη -φαίνεται- και από τη Λιβύη, όπου για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια προκηρύχθηκε διαγωνισμός για έρευνες σε οικόπεδα που βρίσκονται νότια της μέσης γραμμής, η οποία έχει οριστεί από την Ελλάδα και στην οποία στηρίχθηκαν και οι χαράξεις των θαλάσσιων οικοπέδων που έχουν ήδη παραχωρηθεί από την Ελλάδα για έρευνες. Με απλά λόγια, η Τρίπολη δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει κρίση υιοθετώντας γραμμή οριοθέτησης που θα αποτελούσε επικάλυψη του Τουρκολιβυκού μνημονίου και θα οδηγούσε σε παραβίαση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης.
Στην Ιερουσαλήμ ο Μητσοτάκης
Εξελίξεις όμως έρχονται και με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή. Στόχος της Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι να διασφαλίσει σε ανώτατο επίπεδο τη συμμετοχή των ισραηλινών στο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ώστε να υπάρξει μέγιστη δυνατή ασφάλεια έναντι των προκλήσεων από τουρκικής πλευράς.
Τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στηρίζει και η Ουάσιγκτον. Χθες ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι.