Τι τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο», αμέσως μετά την τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και του Λιβάνου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιθέσεις εναντίον Χριστιανών στη Συρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς κινητοποίησης για το ζήτημα.
«Για πρώτη φορά, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον νέο Πρόεδρο της Συρίας και του μετέφερα χωρίς περιστροφές όχι μονάχα το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς πληθυσμούς στη χώρα του, αλλά και τον αποτροπιασμό για τα εγκλήματα και τις σφαγές που σημειώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες.
Ζήτησα με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, ενώ, εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας, που θα ανακοινωθεί αύριο, θα είναι συμπεριληπτική, η οποία θα ενσωματώνει τον μεγάλο εθνοτικό και θρησκευτικό πλούτο της Συρίας», επεσήμανε.
«Η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο», ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και ο Λίβανος. «Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ενεργά παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράγοντες και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και εκτιμώ ότι το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και χρονικό βάθος», προσέθεσε.
«Συζητήσαμε τη στήριξη την οποία μπορούμε να παρέχουμε στο Λίβανο και τη νέα κυβέρνηση. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι μετά από πολλές και περίπλοκες διαδικασίες ο Λίβανος απέκτησε νέο Πρόεδρο. Χρειάζεται τη στήριξή μας για να σταθεροποιηθεί ένας σταθερός Λίβανος ως ανάχωμα στις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη, με σταθεροποιητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλάβαμε την προθυμία μας να στηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου έμπρακτα, για να ασκήσουν εθνική κυριαρχία ειδικά στον ευαίσθητο νότιο Λίβανο και να επαναλάβω ότι είναι σημαντικό από όλες τις πλευρές να διατηρηθεί η εκεχειρία για να μην ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο εχθροπραξιών στο νότιο Λίβανο».