Εκτιμήσεις για χιλιάδες νεκρούς σε μία χώρα που υποφέρει διαρκώς
Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ έρχεται να επιδεινώσει μια ήδη χαοτική κατάσταση στη χώρα, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια βιώνει διαρκείς κρίσεις και συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 144, ενώ 732 άτομα έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, εκτιμήσεις από αμερικανικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για χιλιάδες θύματα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν εικόνες που αποτυπώνουν δρόμους γεμάτους σορούς, ενώ οι κάτοικοι ψάχνουν στα ερείπια για επιζώντες. Τα σωστικά συνεργεία είναι περιορισμένα, ενώ η στρατιωτική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, αν και συνεχίζει να μην συνεργάζεται με ξένους οργανισμούς, φοβούμενη τυχόν υπονόμευση της εξουσίας της.
URGENT APPEAL FOR BURMA
A catastrophic 7.7-magnitude earthquake has struck Burma(Myanmar), leaving behind a trail of devastation. Entire communities are shattered. Families are grieving. Homes have turned to rubble.Millions are in urgent need of help.
Here’s what’s… pic.twitter.com/M1EWEEWKz5— Dr. Sasa (@DrSasa22222) March 28, 2025
Όπως αναφέρει το BBC, η κατάσταση στη Μιανμάρ επιδεινώθηκε ραγδαία από το πραξικόπημα του 2021, όταν ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο στρατηγός Min Aung Hlaing κατέλαβε την εξουσία, πυροδοτώντας εκτεταμένες ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν επί μήνες, με τον στρατό να απαντά με πυρά, σκοτώνοντας μαζικά διαδηλωτές. Παράλληλα, η απομόνωση της χώρας από τη διεθνή κοινότητα και η οικονομική εκμετάλλευση από τη στρατιωτική ηγεσία οδήγησαν στην πλήρη διάλυση των δημόσιων υποδομών, ενώ ακόμα και τα αποθέματα καυσίμων λεηλατήθηκαν, προκειμένου να πωληθούν στη μαύρη αγορά.
Τα τελευταία χρόνια, η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δραματική επισιτιστική κρίση, καθώς βασικά αγαθά έχουν γίνει δυσεύρετα και ο πληθυσμός πολλών περιοχών έχει μειωθεί δραματικά.
Πρόσφατα, ο τυφώνας Yagi προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και κατολισθήσεις, καταστρέφοντας αγροτικές εκτάσεις που είχαν ήδη πληγεί από τον πολυετή εμφύλιο.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι μόλις μία εβδομάδα πριν από τον σεισμό, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης.