Τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι εισηγήσεις από κυβερνητικά στελέχη για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί ο κίνδυνος πτώσης των ποσοστών της ΝΔ κάτω από το όριο «ασφαλείας» του 25%, το οποίο είναι προϋπόθεση προκειμένου να πάρει το πρώτο κόμμα το μπόνους των 50 εδρών.
Πρόκειται για ένα πραγματικό πολιτικό θρίλερ, καθώς στο σενάριο που η διεισδυτικότητα της ΝΔ στο εκλογικό σώμα θα έφτανε σε τόσο χαμηλό σημείο, η ανάδειξη των εδρών θα γινόταν με απλή αναλογική, με αποτέλεσμα το πρώτο κόμμα να εκλέξει μόλις 70 βουλευτές. Που σημαίνει ότι μισοί και περισσότεροι από τους νυν βουλευτές δεν θα είχαν θέση στη νέα Βουλή.
Μπροστά στο νέο, άκρως ανησυχητικό τοπίο που έχει αρχίσει να αναδύεται από τις δημοσκοπήσεις, με κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και μαζική απόσταση των πολιτών από τα κόμματα, έχουν αρχίσει και φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου εισηγήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ανησυχία για πολιτική αστάθεια
Τα στελέχη αυτά επικαλούνται τις χαμηλές πτήσεις της ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί από την αρχή του έτους έως σήμερα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που ελλοχεύει για τη χώρα και για τις συνέπειες ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας.
Ειδικότερα, όπως τονίζουν, ακόμα και στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα πιάσει το 25% αλλά κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τη ΝΔ, αφού το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό. Που σημαίνει ότι αν η ΝΔ δεν κατορθώσει να επαναπατρίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι πολύ δύσκολος, αφού το εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό και προβλέπει μια βουλευτική έδρα για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 20%, οπότε το σύνολο των εδρών του πρώτου κόμματος θα είναι πολύ ψαλιδισμένο. Ακόμη πιο δύσκολο φυσικά είναι να διασφαλίσει αυτοδυναμία, αφού για να την κατακτήσει χρειάζεται ένα ποσοστό 36% με 37% ανάλογα με το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Κάποια «γαλάζια» στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό την αύξηση του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% που είναι σήμερα στο 4% ή ακόμη και στο 5% ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη της αυτοδυναμίας.
Η… δυσανεξία του πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο έχει γνήσια δυσανεξία στους θεσμικούς αιφνιδιασμούς. Και όπως υπενθυμίζουν συνομιλητές του, αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στην πρώτη «γαλάζια» τετραετία, όταν άπαντες προέβλεπαν ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές και ο ίδιος διέψευσε πανηγυρικά τις Κασσάνδρες. Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να φανεί και ασυνεπής προς τις δικές του δεσμεύσεις, καθώς έχει τονίσει ξανά και ξανά ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι τυχόν ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας θα έδειχνε ηττοπάθεια και θα θόλωνε την εικόνα αξιοπιστίας και θεσμικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα στέλναμε λάθος μήνυμα», τονίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε επίσης μια πόλωση με τα μικρότερα κόμματα, η οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα λειτουργούσε υπέρ ή εναντίον της ΝΔ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβερνητική παράταξη θα δώσει τη μάχη με εντιμότητα και καθαρότητα, όπως πράττει σταθερά μέχρι σήμερα από το 2019. «Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιοι θέλουν να “αυτοκτονήσουν” πολιτικά οδηγώντας τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, ας πάρουν και την ευθύνη», λένε χαρακτηριστικά.
«Βγάλτε φτερά στα πόδια»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνησή του. Άλλωστε, ιστορικά το μέσον της δεύτερης κυβερνητικής θητείας είναι πάντοτε το δυσκολότερο για κάθε κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι στο τέλος της θητείας του, δηλαδή την άνοιξη του 2027, οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση από το συνολικό έργο που θα έχει παράξει. Και μέχρι τότε στοχεύει να έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών.
«Πρέπει να βγάλουμε φτερά στα πόδια μας», τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς και υφυπουργούς του. Στόχος είναι να «οργώσουν» την Ελλάδα όλο το καλοκαίρι για να προβάλουν το σημαντικό έργο της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της χώρας, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.
Ήδη ανακοινώθηκε η νέα αύξηση στους μισθούς, η οποία συμπαρασύρει για πρώτη φορά τους μισθούς στο Δημόσιο, τα επιδόματα κ.ά., ενώ δίνεται μια πραγματική μάχη προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε θέση τον Σεπτέμβριο να δρομολογήσει την καταβολή 13ης σύνταξης και ίσως και 13ου μισθού. Επιπρόσθετα, σχεδιάζονται νέες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες προς όφελος της μεσαίας τάξης, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια σήκωνε δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογούσε. Ταυτόχρονα η νέα ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
Όλα αυτά, και πολλά ακόμα που δρομολογούνται, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα ποσοστά της ΝΔ.