Μια μητέρα κατηγορείται για βαριές σωματικές βλάβες στο νεογέννητο παιδί της –
Απαλλάχθηκαν ο πατέρας και η γιαγιά
Το σκληρό πρόσωπο του κόσμου αντίκρισε ένα νεογέννητο αγοράκι το οποίο, αντί να δεχτεί αγάπη και φροντίδα, φέρεται πως έπεσε θύμα κακοποίησης από την ίδια του τη μάνα, στη Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, καθώς γεννήθηκε πρόωρα και παρέμεινε στο νοσοκομείο, ενώ όταν μεταφέρθηκε στο σπίτι του υπέστη βαριές σωματικές βλάβες που του προκάλεσαν κινητική αναπηρία και άλλες διαταραχές.
Αρχικά, κατηγορήθηκαν ως υπαίτιοι οι δύο γονείς και η γιαγιά από την πλευρά του πατέρα, αλλά, τελικά, οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι επαρκείς ενδείξεις ενοχής προέκυψαν μόνο για την μητέρα που ήταν η μόνη τροφός και επιβλέπουσα του βρέφους. Με βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου παραπέμφθηκε να δικαστεί σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματική βλάβη σε βάρος αδυνάμου ατόμου, κατ’ εξακολούθηση.
Το παιδί γεννήθηκε πρόωρα την 1η Απριλίου 2019 και από την ημέρα της γέννησης του έως την 26η Ιουλίου 2019 νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου, λόγω της προωρότητας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου υπέστη κάταγμα στο δεξί μηριαίο οστό και νοσηλεύτηκε στην Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Τον Οκτώβριο υπέστη υποσκληρίδιο αιμάτωμα, εγκεφαλικό οίδημα και κατάγματα στα πλευρά και νοσηλεύτηκε στην ΜΕΘ Παίδων του «Ιπποκρατείου», έως τις 18 Νοεμβρίου 2019. Πριν την 9η Φεβρουαρίου 2020, το μωρό υπέστη νέο υποσκληρίδιο αιμάτωμα στον εγκέφαλο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ενώ νοσηλεύτηκε μετεγχειρητικά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του «Ιπποκρατείου», έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020.
Εν απουσία πατέρα και γιαγιάς
Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναγράφονται τα εξής: Οι παραπάνω σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν στο βρέφος είναι βαριές, καθώς κινδύνεψε η ζωή του ενώ περαιτέρω προκλήθηκε σε αυτό κινητική αναπηρία, διαταραχές όρασης και αναπτυξιακές διαταραχές. Περαιτέρω προέκυψε ότι ο πατέρας και η γιαγιά του παιδιού, που αρχικά ήταν κατηγορούμενοι, δεν είχαν απολύτως καμία ενεργητική συμμετοχή στην πρόκληση των παραπάνω σωματικών βλαβών στον ανήλικο παθόντα. Η γιαγιά έλειπε στην Αλβανία, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ο πατέρας απουσίαζε από το σπίτι, για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της εργασίας του, αφήνοντας την ουσιαστική επίβλεψη του παιδιού εξ ολοκλήρου στη σύζυγό του.
Η κατηγορούμενη μητέρα από την πρώτη στιγμή παραδέχτηκε ότι η ίδια προκάλεσε «κατά λάθος» το κάταγμα στο πόδι του βρέφους, στην προσπάθεια της να ακινητοποιήσει την ώρα που το τάιζε. Μέχρι την έκδοση διάταξης από την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης για την προσωρινή φιλοξενία του παιδιού στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης, «Ο Άγιος Στυλιανός», ήταν η βασική και στην ουσία η μόνη τροφός και επιβλέπουσα του παιδιού της.
Αναφορικά με την τρίτη σωματική βλάβη, αυτή συνέβη όταν την επιμέλεια του τέκνου είχε τυπικά η γιαγιά, με σχετική εισαγγελική διάταξη, ωστόσο προέκυψε ότι η κατηγορούμενη μετέβαινε καθημερινά στην οικία όπου διέμενε το μωρό της μαζί με την 54χρονη γιαγιά, έχοντας ουσιαστική και πολύ εντατική επαφή μαζί του και αναλαμβάνοντας με αυτόβουλη ενέργεια την επιμέλεια ή έστω και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα την προστασία του.
«Νευρική συμπεριφορά»
Σύμφωνα με τις περιγραφές των συγγενών και τις αναφορές των κοινωνικών λειτουργών, η μητέρα αντιδρούσε με απότομη και νευρική συμπεριφορά στην γκρίνια του μωρού, το ταρακουνούσε όταν αυτό έκλαιγε, πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια και δυσκολευόταν να διαχειριστεί τον θυμό της.
Κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα επεδίωκε την πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών σε βάρος του ανήλικου παιδιού της, δεδομένου ότι με τη συμπεριφορά της αποσκοπούσε να το φέρει σε μια τέτοια κατάσταση, ώστε το τελευταίο να μην έχει τη δυνατότητα να αποζητήσει με οποιονδήποτε τρόπο (κλάμα, γκρίνια ή ανησυχία) τις φροντίδες, την προσοχή και την προστασία της, τις οποίες η ίδια δυσκολευόταν σε μεγάλο βαθμό να του παρέχει.
Από την αξιολόγηση και την ψυχιατρική παρακολούθηση της κατηγορούμενης δεν διαπιστώθηκε ενεργός ψυχωτική ή καταθλιπτική συμπτωματολογία, ούτε διαταραχές από την γνωστική της σφαίρα. Η νεαρή γυναίκα γνώριζε τις συνέπειες που θα είχαν οι πράξεις της στη σωματική ακεραιότητα και τη ψυχοσύνθεση του παιδιού της, αφού και η ίδια υπήρξε στην παιδική της ηλικίας θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς από τη μητέρας της, στην Γεωργία όπου μεγάλωσε.