Πολίτες ψάχνουν με γυμνά χέρια στα συντρίμμια μετά ον ισχυρό σεισμό των
7,7 Ρίχτερ που χτύπησε χθες, Παρασκευή (28.3.2025) τη χώρα.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στρατιωτική κυβέρνηση, ο απολογισμός των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό έφθασε τους 1.002, σε μια απότομη αύξηση από τις αρχικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης για 144 νεκρούς χθες, Παρασκευή, ενώ την ίδια ώρα ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει ήδη να καταφτάνει στη χώρα.
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου ο σεισμός των 7,7 βαθμών ταρακούνησε κτήρια και προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, εγκλωβίζοντας 30 ανθρώπους στα ερείπια, με 49 να αγνοούνται.
Δεκάδες βίντεο από τη στιγμή του σεισμού έχουν ανέβει στα social media από χρήστες του διαδικτύου. Σε ένα από αυτά φαίνεται η μονάδα νεογνών ενός νοσοκομείου την ώρα που χτυπάει ο μεγάλος σεισμός των 7,7 Ρίχτερ.
Μία από τις νοσηλεύτριες κρατά στην αγκαλιά της ένα νεογέννητο, όταν ξαφνικά η ίδια πέφτει στο πάτωμα.
Η συνάδελφός της προσπαθεί να κρατήσει σταθερές τις υπόλοιπες τρεις κούνιες, ωστόσο λόγω της έντασης του σεισμού οι κούνιες που φέρουν ροδάκια «ταξιδεύουν» σε όλο το δωμάτιο. Οι σκηνές κόβουν την ανάσα.
Nurses in Hospital try their best to keep infants safe during the Myanmar Earthquake#MyanmarEarthquake #Myanmar #Burma #Thailand #Bangkok pic.twitter.com/CHZCv96bcs
— Culture War Report (@CultureWar2020) March 29, 2025
Την ίδια ώρα, στην Μπανγκόκ εκκενώθηκε ένα νοσοκομείο με αποτέλεσμα μια γυναίκα να γεννήσει στη μέση του δρόμου, ενώ οι γιατροί αναγκάστηκαν να χειρουργήσουν ασθενή στην άσφαλτο.
Footage during the earthquake in #Bangkok a baby was born in the park
Waht a story to tell ‘’ I was born during the earthquake ‘’ #แผ่นดินไหว #earthquake #myanmarearthquake #bangkokearthquake #ตึกถล่ม pic.twitter.com/7E0FdzfPEf
— Miia
(@i30199) March 28, 2025
Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.
Ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και κτήρια στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη χούντα, ο ανώτατος στρατηγός της οποίας απηύθυνε χθες μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια.
«Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε σήμερα η χούντα σε μια δήλωση στα κρατικά ΜΜΕ.
Ομάδα διασωστών από την Κίνα έφθασε στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ Γιανγκόν, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις σκληρά πληγείσες πολεις Μανταλάι και Ναϊπιτάου, την κτισμένη επί τούτου πρωτεύουσα της χώρας, όπου τμήματα ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών έχουν υποστεί ζημιές.
Στα ερείπια ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ
Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Ρόιτερς πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε.
Όταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, «οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα», είπε.
Horrific scenes from earthquake-stricken Myanmar, where the death toll has already surpassed 1,000. #earthquake pic.twitter.com/5gF9nlD6CN
— Maimunka News (@MaimunkaNews) March 29, 2025
Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.
Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.
«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.
Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σήμερα, είπε.
Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτήριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.
«Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο», είπε. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω».
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Ένας κάτοικος από το Μανταλέι της Μιανμάρ αφηγείται τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός στο BBC:
Ήμουν στο μπάνιο όταν χτύπησε ο σεισμός. Το έδαφος έτρεμε βίαια από τη στιγμή που ξεκίνησε – πρέπει να διήρκεσε περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ολόκληρο το σπίτι μας κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μου. Καθώς ήταν έτοιμο να καταρρεύσει πάνω μου, σκόνταψα και έπεσα, με αποτέλεσμα να προσγειωθώ με το κάτω μέρος της πλάτης μου.
Δεν μπορούσα καν να αναπνεύσω. Αργότερα, κατάφερα να φωνάξω καλώντας σε βοήθεια. Ο θείος μου και ο πατέρας μου έφτασαν, και περίπου πέντε ή έξι άλλοι ήρθαν να με σώσουν.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που με τράβηξαν από τα ερείπια, ένας άλλος σεισμός χτύπησε και το κτίριο στο οποίο τρέχαμε κατέρρευσε. Ήμουν τόσο φοβισμένος και πονούσα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να περπατήσω, οπότε ο πατέρας μου με έσυρε και με βοήθησε να μετακινηθώ.
Από τα επτά άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι, δύο θείες διασώθηκαν μαζί μου, εκ των οποίων η μία πέθανε, ενώ η άλλη βρίσκεται στο νοσοκομείο. Η γιαγιά μου, η θεία μου και οι θείοι μου δεν έχουν βρεθεί ακόμη – είναι ακόμη παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
Οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι μηδέν τοις εκατό. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Συνέβη εν ριπή οφθαλμού, ακριβώς μπροστά μου.
«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”»
Στη Μιανμάρ, αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μανταλέι και στις πόλεις Τούνγκου και Αούνγκμπαν. Εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου. Ωστόσο οι τραυματίες χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο προαύλιο του νοσοκομείου καθώς το κτίριο είχε υποστεί ζημιές.
Κάτοικοι σε χωριά γύρω από την Μανταλέι έχουν συγκροτήσει ομάδες διάσωσης για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους. Ένας από αυτούς μίλησε στο βρετανικό δίκτυο και ζήτησε μηχανήματα για να καταφέρουν να βγάλουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.
«Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια. Δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε τα πτώματα και τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο ανίκανος», είπε ο άνδρας.
Διασώστης από την Αμαραπούρα, μια αρχαία πόλη και σήμερα κωμόπολη της Μανταλέι, δήλωσε ότι οι σοροί 30 ανθρώπων ανασύρθηκαν από τις πολυώροφες πολυκατοικίες που κατέρρευσαν. «Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Η πόλη μας μοιάζει μία πόλη που έχει καταρρεύσει», τόνισε ο διασώστης. Και πρόσθεσε: «Δεχθήκαμε εκκλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους στο εσωτερικό (σ.σ. παγιδευμένους σε κτίρια), αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε επειδή δεν έχουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια. Αλλά δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε».
Ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, Μοχάμεντ Ρίγιας δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι επιπτώσεις του σεισμού να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν στο εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων, που θα έχουν ανάγκη από τρόφιμα, στέγη και ιατρική βοήθεια.
Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.Η κρατούμενη πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι δεν επηρεάστηκε από τους σεισμούς και παραμένει στη φυλακή στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις αρχές της φυλακής στη βιρμανική υπηρεσία του BBC.