Οδηγίες προς τους πολίτες
Ψυχραιμία και επαγρύπνηση συστήνουν οι ειδικοί της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε με την εμφάνιση λύκων στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης.
Τα βίντεο με τους λύκους που… έκοβαν βόλτες στα Κουφάλια έκαναν το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, ωστόσο οι υπεύθυνοι της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης, οι αρχές και ο δήμος είναι ενήμεροι.
Όπως αναφέρει στην Karfitsa ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, Ιάσων Μπάντιος: «Η προσέλκυση λύκων σε κατοικημένες περιοχές είναι κάτι σύνηθες γιατί το βασικό τους κίνητρο είναι η αναζήτηση εύκολης τροφής. Την περίπτωση στα Κουφάλια τη γνωρίζουμε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι τρία με τέσσερα άτομα νεαρών λύκων, που έχουν προσεγγίσει ένα μοναστήρι της περιοχής ήδη από τον Ιούνιο. Από τον Ιούνιο είναι ενήμερο ήδη και το δασαρχείο Θεσσαλονίκης αλλά και η ομάδα άμεσης επέμβασης της Καλλιστώ. Έχουμε ενημερώσει και τις μοναχές στο μοναστήρι. Έχουμε βάλει αποτρεπτικά μέτρα, έχουμε βάλει κάμερες. Η προχθεσινή προσέγγιση και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο επιβεβαιώνουν την παρουσία των λύκων στην περιοχή. Δε μιλάμε όμως για αστικό ιστό. Μιλάμε για περιαστικό ιστό. Τα Κουφάλια είναι μια δασωμένη περιοχή».
Ο κ. Μπάντιος συμπληρώνει πως οι λύκοι είναι φοβικά όντα απέναντι στους ανθρώπους, ως εκ τούτου σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος μπροστά τους, πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός. Ο λύκος είναι ένα φοβικό ον απέναντι στον άνθρωπο. Δεν έχουμε αναίτιες επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους. Τα αδέσποτα σκυλιά για παράδειγμα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για έναν άνθρωπο, παρά ο ίδιος ο λύκος. Στην περίπτωση των Κουφαλίων δεν έχουμε αναφορά για νεκρά ζώα. Άρα μιλάμε για μια αγέλη λύκων που έρχεται και επανέρχεται. Δε μένει σταθερά εκεί. Η χωροκράτεια και οι μετακινήσεις των λύκων είναι μεγάλες. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις και μπορεί να επιστρέψουν στην ίδια περιοχή μετά από ένα ή και περισσότερο μήνες», υπογραμμίζει στην Karfitsa.
Οδηγίες σε περίπτωση εμφάνισης λύκων
Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει κάποιος πολίτης, σε περίπτωση που διασταυρωθεί με λύκους, ο κ. Μπάντιος αναφέρει τα εξής: «Καλούμε τους πολίτες αν διαπιστώνουν την παρουσία λύκων, ιδίως τις βραδινές ώρες, να ενημερώνουν τις αρχές, το δασαρχείο και το οικείο αστυνομικό τμήμα. Επίσης να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Αν δουν ένα λύκο σε απόσταση 30 μέτρων να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να του δώσουν χώρο να φύγει. Ο λύκος είναι φοβικό ον απέναντι στον άνθρωπο. Μπορεί να σταθεί για λίγο να μας παρατηρήσει, γιατί είναι και περίεργο πλάσμα και να αποχωρήσει. Αν βρεθούμε σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο έντονη την παρουσία μας. Να σηκώσουμε τα χέρια μας και να φωνάξουμε για να δείξουμε στο λύκο ότι εμείς είμαστε το ισχυρό ον. Μια βασική οδηγία επίσης για τις δασωμένες περιοχές, είναι όταν είμαστε σε μια τέτοια περιοχή να έχουμε το σκύλο μας με το λουρί του. Αν αφήσουμε το σκύλο και φύγει, αυτό όντως μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους».
Σημειώνεται πως ο λύκος είναι προστατευμένο είδος. Προστατεύεται από τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES), καθώς και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), σύμφωνα με την οποία ο λύκος θεωρείται ως απόλυτα προστατευόμενο είδος (παράρτημα IV), ενώ απαιτείται η διατήρηση των βιοτόπων του (παράρτημα ΙΙ) στη περιοχή της κατανομής του, νότια του 39ου παράλληλου. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), ο λύκος ταξινομείται στα τρωτά είδη.