Καμία αυτοκριτική για λάθη ή παραλείψεις αφού πιστεύουν πως για την εικόνα του κόμματος, ευθύνεται η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης
Λίγο πριν αναχωρήσει για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπoυ θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε δύο ξεκάθαρα μηνύματα, με αποδέκτες κυρίως το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, έβαλε στον «πάγο» τα σενάρια για συνεργασίες, ενώ επιχείρησε να φρενάρει νέες εσωκομματικές παρενέργειες εξαιτίας της συνεχιζόμενης δημοσκοπικής πτώσης.
Η κυβέρνηση… φταίει!
Αν και παραδέχτηκε ότι το κόμμα του βρίσκεται σε κάμψη, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αυτοκριτική για λάθη ή παραλείψεις και απέδωσε την εικόνα που παρουσιάζεται για το ΠΑΣΟΚ, εν πολλοίς, στην αποτελεσματικότητα της επικοινωνιακής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αυτοί είναι με πυρηνικά και εμείς με βέλη».
Επέμεινε δε στη λογική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί και «χτίζει» το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», αποσκοπώντας να φοβίσει τους πολίτες που θέλουν την πολιτική σταθερότητα. Στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προς το παρόν αντιμετωπίζουν τη νέα δημοσκοπική εικόνα που ξεπροβάλλει με σχετική ψυχραιμία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι υποτιμούν την κατάσταση.
Σε πρώτη φάση επιχείρησαν εσφαλμένα να αμφισβητήσουν τις πρώτες μετρήσεις -όπως αυτή της Interview για την «Political»-, που έδειξαν ξεκάθαρα αυτή την τάση. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με αχρείαστες εντάσεις έσπειραν σπέρματα εσωστρέφειας που τα «πράσινα» στελέχη προσπαθούν πλέον να ξορκίσουν.
Μια πρώτη ανάλυση για το πώς «γύρισε» τόσο πολύ γρήγορα το πολιτικό παιχνίδι εστιάζει στην αδυναμία του κόμματος να δημιουργήσει ένα πειστικό αφήγημα με αποστάσεις από τον «ξύλινο» πολιτικό λόγο, που να εμπεριέχει όραμα και ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Οι προσπάθειες που γίνονται ναι μεν είναι φιλότιμες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, διότι, όπως λένε πρόσωπα που ξέρουν πράγματα και καταστάσεις, οι νέες ιδέες «μπλοκάρουν σε κομματικά γρανάζια».
Αλλάζει «ρότα»
Μπροστά στον κίνδυνο τα φαινόμενα αυτά να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το ΠΑΣΟΚ αλλάζει γραμμή «πλεύσης». Σε πρώτη φάση, τα στελέχη του απομακρύνονται από τύπου μονοθεματική κριτική και εστιάζουν τα πυρά τους σε όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όπως η οικονομία και η υγεία, όσο και σε θέματα κεντρικής πολιτικής, όπως οι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουν θέματα στα οποία επένδυσαν και τα οποία δεν απέδωσαν όπως αναμενόταν το ανάλογο αποτέλεσμα. Ενδεικτική είναι η στάση του κόμματος στην απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, όπου ενώ η υπόθεση παραμένει ψηλά στην ατζέντα, η ένταση της ρητορικής έχει μειωθεί.
Σε πρώτη φάση όμως ο κ. Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης που προετοιμάζει για το κόμμα του, επιδιώκει είτε να κλείσει είτε να περιορίσει εσωτερικά μέτωπα. Είναι γνωστό ότι στον κομματικό ορίζοντα κυριαρχούν δύο απόψεις αναφορικά με την πορεία προς τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.
Φυγή προς πού;
Η μία πλευρά είναι αυτή της ηγεσίας, που υποστηρίζει την πολιτική αυτονομία και χρησιμοποιεί ως αντίδοτο στην παρούσα κατάσταση τη φυγή προς τα εμπρός και τη στροφή στην καθημερινότητα. Η άλλη πλευρά επιμένει στην ανάγκη εξεύρεσης ενός μοντέλου συνεργασίας με κόμματα του προοδευτικού χώρου, στη βάση της στρατηγικής που ακολουθήθηκε στον Δήμο της Αθήνας.
Μετά όμως και το κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου ακόμη και για κοινό ψηφοδέλτιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει και της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, δεν θέλησε να αφήσει αναπάντητο ένα τέτοιο ζήτημα, που θα δρα διαβρωτικά στο εσωτερικό της παράταξής του, και υπεραμύνθηκε της απόφασής του το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί σε τροχιά πολιτικής αυτονομίας.
Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, θεώρησε για ακόμη μια φορά ιθύνοντα νου αυτών των σεναρίων τη ΝΔ. Σε μια απόπειρα να αιτιολογήσει το σκεπτικό του, ισχυρίστηκε πως:
«ο κόσμος δεν περιμένει σενάρια ούτε παρασκήνια, περιμένει λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία θα φύγει, όταν ο ελληνικός λαός δει ολοκληρωμένο πρόγραμμα λύσεων για να βελτιωθεί η ζωή του. Αν τα κόμματα αθροιστούν, μειώνεται το ακροατήριό τους ή όχι; Άρα, ποιος κερδίζει; Προτείνουν κάποιοι να αθροιστούν τα κόμματα για να μειωθούν τα ακροατήριά τους, άρα τελικά ωφελημένη να είναι η Νέα Δημοκρατία».
Παράλληλα όμως ο κ. Ανδρουλάκης αρχίζει και κρατά αποστάσεις από την Πλεύση Ελευθερίας παρά τον θετικό δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων, αφήνοντας υπονοούμενα για «κόμματα ΤikΤοk» που δεν έχουν πρόγραμμα. Εμμέσως δε απέδωσε τη δημοσκοπική εκτόξευση του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον επικοινωνιακό μηχανισμό της ΝΔ.
«Η Νέα Δημοκρατία θέλει να δημιουργήσει έναν κίνδυνο, έναν φόβο, να θυμίσει το 2015. Αυτά προσπαθούν να κάνουν οι επικοινωνιακοί της μηχανισμοί. Επειδή είμαι συνεπής άνθρωπος, όπως κάναμε την πρόταση δυσπιστίας πέρυσι, με την ίδια διαδικασία την κάναμε και φέτος. Γιατί δεν υπήρξε αυτό το δημοσκοπικό εύρημα πέρυσι; Υπάρχει ένα κλίμα αντιπολιτικής, το οποίο ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να το εργαλειοποιήσει για να δημιουργήσει το δίλημμα “Μητσοτάκης ή χάος” και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης (OPEN) και συμπλήρωσε με νόημα: «Να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι στο τέλος ο κόσμος μπορεί να επιλέξει το χάος για να φύγουν, με επώδυνο για την πατρίδα μας τρόπο».