Σήμερα η δικαστική απόφαση για το αν μπορεί να διεκδικήσει τα κλειδιά του Ελιζέ
Αν και διατυμπανίζει πως δεν την τρομάζει η 31η Μαρτίου , η Μαρίν Λεπέν ξέρει πως αυτή η ημερομηνία ίσως βάλει οριστικό τέλος στην επί σειρά ετών φιλοδοξία της να αναλάβει πρόεδρος της Γαλλίας.
Σήμερα η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς θα μάθει αν θα της επιβληθεί στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων, όπως και έχουν εισηγηθεί οι εισαγγελείς. Τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και άλλα μέλη του κόμματός της που εκλέχθηκαν στην Ευρωβουλή κατηγορήθηκαν για αθέμιτη χρήση κονδυλίων του προϋπολογισμού, που προορίζονταν για κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Πέραν της κατηγορίας ότι καταχράστηκε προσωπικά 474.000 ευρώ μεταξύ 2009 και 2016 σε σχέση με τέσσερις βοηθούς της, η γαλλιδα πολιτικός κατηγορείται ότι ενθάρρυνε και άλλα μέλη του κόμματος να κάνουν κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.
«Δεν ζω με την ιδέα ότι μπορεί να αποκλειστώ από τις προεδρικές εκλογές του 2027. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αποφασίσουν δικαστές να στερήσουν από τον γαλλικό λαό την επιλογή του υποψήφιου προέδρου τους» έλεγε πριν από μερικές ημέρες.
Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά τον θάνατο του Ζαν Μαρί Λεπέν, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς είπε ότι η απώλεια του πατέρα της προκάλεσε θλίψη, αλλά προφανώς όχι στο βαθμό που να ξεχάσει τις φιλοδοξίες της. Όπως δήλωσε, «ανυπομονεί» να εκλεγεί πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, «προετοιμάζεται» για την ανάδειξη της στην εξουσία και «εργάζεται» γι’ αυτό.
H ετυμηγορία έρχεται σε μια περίοδο που η επιρροή της Λεπέν στη γαλλική πολιτική σκηνή είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Έχοντας ήδη συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής της αριστερής συμμαχίας, είναι σε θέση να ασκεί de facto βέτο σε πολιτικές που καθορίζει ο πρωθυπουργός εν μέσω μιας βαθιά διχασμένης Εθνοσυνέλευσης.
Στο ερώτημα κατά πόσον μπορεί να στηθούν πρόωρα προεδρικές κάλπες στη Γαλλία η Λεπέν άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και εκείνο της παραίτησης του Μακρόν από τη στιγμή που η Γαλλία «αναπόφευκτα» θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, κάτι που σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, μπορεί να συμβεί μόνον έναν χρόνο μετά την προηγούμενη, δηλαδή τον Ιούνιο του 2025. «Πιστεύω ότι μια χώρα όπως η Γαλλία δεν μπορεί να ζει επ’ αόριστον ή για πολλούς μήνες ή χρόνια χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε.
Μήνες ή και χρόνια μπορεί όμως να πάρει και η τελεσίδικη απόφαση για την Λεπέν αν οι δικαστές επιλέξουν την επιβολή μη άμεσα εφαρμόσιμης ποινής. Η ετυμηγορία για μια αίτηση αναίρεσης από μέρους της εισαγγελίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και ενδεχομένως χρόνια. Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου να μην υπάρξει τελική απόφαση για το θέμα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027 το οποίο και την νοιάζει, αφού αν εκλεγεί η διαδικασία θα ανασταλεί στη διάρκεια της θητείας της.