Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και φαίνεται πως εκτροχιάζει τις φιλοδοξίες της
Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που την αποκλείει από τις επερχόμενες εκλογές, μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων. «Θα κάνουμε έφεση» δήλωσε ο δικηγόρος της, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πλήγμα για τη Δημοκρατία». Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Λεπέν πρόσθεσε πως η ίδια «έχει διάθεση για μάχη».
Το ζήτημα της διαδοχής της στις προεδρικές εκλογές
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και φαίνεται πως εκτροχιάζει τις φιλοδοξίες της Λεπέν για την προεδρία το 2027. Παράλληλα, δημιουργεί κλυδωνισμούς στο κόμμα της, το οποίο μέχρι πρόσφατα έβλεπε τις πιθανότητες ανάληψης της εξουσίας να ενισχύονται.
Η καταδικαστική απόφαση επιβάλλει πενταετή απαγόρευση συμμετοχής της στις εκλογές, λόγω κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος του κόμματός της. Έτσι, φαίνεται πως δεν θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία για τέταρτη φορά.
Εκτός από την ίδια, κρίθηκαν ένοχα ακόμα 24 στελέχη του κόμματος, γεγονός που υπονομεύει την εικόνα που είχε επιχειρήσει να χτίσει για μια πολιτική δύναμη αδιάφθορων και υπεύθυνων στελεχών.
Οι αποκαλύψεις στη δίκη
Κατά τη διάρκεια της δίμηνης ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο εξέτασε λεπτομερώς την υπόθεση. Σε ένα email προς τη Λεπέν, εργαζόμενος που είχε προσληφθεί ως επιστημονικός συνεργάτης για τέσσερις μήνες ανέφερε: «Θα ήθελα να δω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό θα μου επέτρεπε να συναντήσω το μέλος του στο οποίο απασχολούμαι».
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν φαίνεται να επισκέφθηκε ποτέ το Ευρωκοινοβούλιο, όπου υποτίθεται ότι εργαζόταν. Ένας άλλος συνεργάτης είχε πραγματοποιήσει μόλις μία τηλεφωνική επικοινωνία με το μέλος του Ευρωκοινοβουλίου στο οποίο ήταν «χρεωμένος» μέσα σε 11 μήνες, χωρίς να προκύπτει κανένα αποδεικτικό της εργασίας του.
Παρά την απόφαση, ο πυρήνας των υποστηρικτών της Λεπέν εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο πλευρό της. Μάλιστα, η καταδίκη της ενδέχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της, καθώς δεν κατηγορείται ότι ιδιοποιήθηκε προσωπικά χρήματα, αλλά ότι τα κατηύθυνε στο κόμμα της. Η ίδια επιμένει πως πρόκειται για «πολιτική επίθεση» και ότι οι δικαστές επιδιώκουν τον «πολιτικό της θάνατο».
Η ενίσχυση του αφηγήματος της θυματοποίησης
Η απώλεια των πολιτικών της δικαιωμάτων και ο αποκλεισμός της από τις εκλογές πιθανότατα θα ενισχύσουν το αφήγημα της δίωξης από τις ελίτ, που – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της – προσπαθούν να την απομακρύνουν από το πολιτικό προσκήνιο.
Πριν ακόμα εκδοθεί η απόφαση, ανώτερα στελέχη του κόμματός της εκτιμούσαν ότι μια ενδεχόμενη καταδίκη θα μπορούσε να αυξήσει την επιρροή της. Άλλωστε, το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει δείξει ότι η δημοτικότητα ενός ηγέτη μπορεί να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί, ακόμα και μετά από δικαστικές περιπέτειες.
Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, η Λεπέν έχει προσπαθήσει να μετασχηματίσει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της σε μια πιο μετριοπαθή πολιτική δύναμη, διευρύνοντας τη βάση των υποστηρικτών της. Ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη, το εγχείρημά της γίνεται σαφώς πιο περίπλοκο, ακόμα και αν καταφέρει να παρουσιαστεί ως θύμα πολιτικής δίωξης.