Το ξαφνικό «γαλάζιο» αντάρτικο με τις αυξήσεις στους ενστόλους
και η δυσφορία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Το πρώτο ρήγμα στο νέο κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό δημιουργήθηκε μετά την παρέμβαση των υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια και «γαλάζιων» βουλευτών προκειμένου οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων να επεκταθούν και στους ενστόλους της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό το Μέγαρο Μαξίμου επιδίωξε την Κυριακή να κλείσει τη συζήτηση στέλνοντας μήνυμα ενόχλησης για την παρέμβαση. Άφησε όμως ανοικτό το παράθυρο για την επέκταση του νέου μισθολογίου σε όλους τους ενστόλους στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο. Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι η ανακοίνωση για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι η τελευταία για τους ενστόλους. «Θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Καθετί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και υπάρχουν δημοσιονομικά δεδομένα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Δεν ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτική με όρους δημοφιλίας και επικοινωνίας. Ανάγκες έχουν όλοι, και οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, και δεν πρέπει να χαθούμε από τη μεγάλη εικόνα. Και στην επόμενη ΔΕΘ θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις για τους πολίτες», είπε. Ο κ. Μαρινάκης άφησε εκ νέου να εννοηθεί ότι υπάρχει ενόχληση για τις υπουργικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τη θετική διάθεση των υπουργών, αλλά οι υπουργοί γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις συλλογικές του αποφάσεις.
«Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες»
Το σκεπτικό της κυβέρνησης με το οποίο προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις για το νέο μισθολόγιο των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων ανέλυσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο και για τους υπόλοιπους ενστόλους. «Σε μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις είναι προγραμματισμένες», κάνοντας αναφορά στο ότι όλοι «οι ένστολοι έχουν λαμβάνειν αυξήσεις 30 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου, ενώ από 1ης Ιουλίου θα πάρουν και τα 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας», είπε ο υπουργός (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δει τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να στηρίξει τους ενστόλους αλλά με πλαίσιο, με χαρτί και μολύβι. Πρόσθεσε δε ότι προτεραιοποιήθηκε το υπουργείο Άμυνας για να προλάβει η κυβέρνηση τα μηχανογραφικά των μαθητών.
Στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλους τους υπουργούς, υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «έκανε σημαντική εξοικονόμηση, καθώς είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από τις ΗΠΑ. Το μέρισμα αυτής της εξοικονόμησης επιστρέφει και μπαίνει και βαθμολόγιο», είπε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του, αφού σημείωσε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια, η οποία, όπως είπε, έχει κοινωνικό χρώμα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, χάρη στις θετικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, μπορεί να μειώνει φόρους και να προβαίνει σε διάφορες άλλες κινήσεις, με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, καλύπτοντας διάφορες κοινωνικές ομάδες. «Είναι κάτι το οποίο θα γίνει και φέτος με άξονα τη ΔΕΘ. Μέσα στα πλαίσια πάντοτε φυσικά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικώνκανόνων και των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι δηλώσεις που άναψαν φωτιές
Ο πρώτος που έθεσε ζήτημα επέκτασης των αυξήσεων και στους υπόλοιπους ενστόλους ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το Σάββατο. Ακολούθησε την Κυριακή το πρωί η παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος σε συνέντευξή του (ΕΡΤ) είπε ότι δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ζήτησε να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, οι βουλευτές Στέλιος Πέτσας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης και Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε χθες ο Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις αιφνιδίασαν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ουσιαστικά επισκιάστηκε η θετική είδηση για τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των ενστόλων και κατέστη σχεδόν υποχρεωτική η επέκταση των αυξήσεων και στους ενστόλους της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού. Ενδεικτική του κλίματος είναι η διαρροή κυβερνητικών πηγών την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία «συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων».