Στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τη μεγαλύτερη αποκάλυψη ΦΠΑ στην εστίαση με 38%, στα ΤΑΞΙ με 33%, στα καταλύματα με 20% και στα συνεργεία αυτοκινήτων με πάνω από 19%
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο μεγάλη σημασία για τα φορολογικά έσοδα είχαν η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και η γενικότερη ψηφιοποίηση της οικονομίας παρουσίασε η ΑΑΔΕ σε μελέτη που πραγματοποίησε.
Όπως εξήγησε ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η μελέτη καταδεικνύει ότι από το 2023 έως το 2024 η φορολογική ύλη αυξήθηκε κατά 22 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τον βεβαιωθέντα ΦΠΑ κατά 2,6 δισ. ευρώ. Και συμπλήρωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης:
«Χάρη σε αυτά τα επιπλέον έσοδα μπορούμε να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές, κάθε πτυχή της κοινής μας ζωής. Το επόμενό μας στοίχημα είναι να εμπλουτίσουμε με νέα εργαλεία αυτήν τη δυνατότητα».
Τα ευρήματα
Βασικό συμπέρασμα της έρευνας που έκανε η ΑΑΔΕ είναι ότι η αντικατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικές πληρωμές οδήγησε στην αποκάλυψη αδήλωτων συναλλαγών, ενισχύοντας άμεσα τα έσοδα ΦΠΑ -κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ- και, σε δεύτερο χρόνο, τα αναμενόμενα έσοδα από φόρο εισοδήματος την επόμενη χρήση.
Την υψηλότερη αύξηση στα βεβαιωθέντα ποσά ΦΠΑ καταγράφουν οι υπηρεσίες εστίασης (37,9%), τα ΤΑΞΙ (32,9%), τα καταλύματα (19,7%) και τα συνεργεία αυτοκινήτων (19,4%). Η αύξηση του ΦΠΑ έφτασε στα +2,66 δισ. ευρώ ή +16,3%, ωστόσο η εισπραξιμότητα παρέμεινε σταθερή και έφτασε στο 91,4% το 2024 από 91,6% το 2023, ενώ ο τριτογενής τομέας (υπηρεσίες, εμπόριο, μεταφορές) διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη συνολική βελτίωση της δηλούμενης οικονομικής δραστηριότητας.
Το 2024 ολοκληρώθηκε η διασύνδεση POS – ταμειακών για όλους τους υπόχρεους, εξασφαλίζοντας έκδοση φορολογικών παραστατικών κατά την είσπραξη, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν ταχύτερα στους περισσότερους κλάδους, γεγονός που δείχνει υποκατάσταση των μετρητών με ηλεκτρονικό χρήμα και αποκάλυψη αδήλωτης ύλης.
Η αποκάλυψη αυτή ενισχύει όχι μόνο τα τρέχοντα έσοδα ΦΠΑ αλλά και τα μελλοντικά έσοδα από Φόρο Εισοδήματος (μέσω υψηλότερων δηλωμένων επιχειρηματικών κερδών στην επόμενη χρήση). Επίσης -ως παράπλευρο κέρδος- αναμένεται μείωση του κενού ΦΠΑ και εισοδήματος σε κλάδους με ιστορικά υψηλή απόκλιση, όπως ιατρικά επαγγέλματα, εστίαση, καταλύματα, μεταφορές, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες.
Οι νέες μειώσεις φόρων
Στην παρουσίαση της μελέτης από τον Γιώργο Πιτσιλή βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων, εξηγώντας ότι «ήταν κάτι το οποίο το προχωρήσαμε, ενώ ελάχιστοι πίστευαν ότι θα έχει θετική κατάληξη.
Και όμως το είπαμε και το κάναμε! Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν αναντίρρητα ένα κοινωνικό χρώμα. Χάρη σε αυτές η κυβέρνηση έχει μειώσει 72 διαφορετικούς φόρους από το 2019 και μετά. Και μπορεί να προβαίνει και σε διάφορες άλλες κινήσεις με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, καλύπτοντας
διάφορες κοινωνικές ομάδες».