Η εισήγηση που δέχεται ο Κ. Μητσοτάκης
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να κάνει damage control σε μια υπόθεση που ξεκίνησε ως «άσος» και μετατράπηκε σε θρυαλλίδα. Ο λόγος για την προαναγγελία νέου μισθολογίου στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους υπόλοιπους ένστολους και τις παρεμβάσεις δύο υπουργών και πολλών βουλευτών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, την ερχόμενη Παρασκευή 4 Απριλίου. Υπό άλλες συνθήκες, η συνεδρίαση θα ήταν διεκπεραιωτική, αφού γίνεται για την εκλογή γραμματέα της ΚΟ και υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, τον οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός, και η εκλογή του είθισται να ολοκληρώνεται διά βοής. Η ατμόσφαιρα, ωστόσο, στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι βαρύ και είναι αρκετοί οι βουλευτές που δηλώνουν ότι σε μια τέτοια συγκυρία είναι επιβεβλημένο να δοθεί βήμα στα μέλη της ΚΟ για να εκφράσουν τις αγωνίες τους και να μεταφέρουν τις αγωνίες των πολιτών.
Οι δυσαρεστημένοι
Όπως γράφει η εφημερίδα «Political», η πλειονότητα των δυσαρεστημένων βουλευτών, οι οποίοι αριθμούν περίπου τους 20- 25, δεν προτίθεται να θέσει θέμα ψηφοφορίας για την εκλογή του κ. Βεσυρόπουλου, καθώς αφενός δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος και αφετέρου δεν θέλουν να εμφανίζονται ότι ασκούν κριτική για θέματα εσωτερικής φύσεως που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. «Δεν θα βάλουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, στο οποίο σε λίγο δεν θα είναι ούτε οι κάτοικοι», λέει χαρακτηριστικά βουλευτής εκ των διοργανωτών των συντεταγμένων αντιδράσεων για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, εξανίστανται στο σενάριο που τους έφερε αποφασισμένους να ζητήσουν να στηθεί κάλπη, προκειμένου να καταγραφεί σε μυστική ψηφοφορία δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση. «Αυτά είναι αστειότητες, αν δεν είναι υπαγορευμένα σενάρια», λένε. Δεν μπορούν, βέβαια, να αποκλείσουν κάποιοι μεμονωμένοι να διατυπώσουν σχετικό αίτημα, αν και, όπως εκτιμούν, αυτό δεν είναι το πιθανότερο.
Αντιθέτως, οι βουλευτές, όχι μόνο οι παραπάνω αλλά και αρκετοί άλλοι, θέλουν να τους δοθεί η δυνατότητα να ανέβουν στο βήμα. «Οφείλουν να μας αφήσουν να τοποθετηθούμε, διότι διαφορετικά είναι μονόδρομος για εμάς να τα λέμε στα κανάλια. Οι βουλευτές δεν είμαστε “αυτοφωράκηδες”. Είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών και είναι υποχρέωσή μας να μεταφέρουμε στα κομματικά όργανα τον σφυγμό της κοινωνίας», σημειώνει βουλευτής περιφέρειας που έχει υπογράψει την τελευταία ερώτηση των έντεκα προς οκτώ υπουργούς για το real estate Τούρκων στη Θράκη.
Βαρύ κλίμα
Το κλίμα που εκπέμπουν οι «γαλάζιοι» για τη διαχείριση της απόφασης για αύξηση στους ένστολους στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι βαρύ. Και αυτό αποδεικνύεται τόσο από το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 με 30 βουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία να προσυπογράψουν την ερώτηση του βουλευτή και πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Τάσου Δημοσχάκη για την επέκταση των αυξήσεων στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού όσο και από το γεγονός ότι, παρά την έκφραση δυσαρέσκειας του Μεγάρου Μαξίμου προς τους κ. Γεωργιάδη και Κικίλια που ανέδειξαν το θέμα, χθες μεγάλωσε ο κατάλογος των βουλευτών που τοποθετήθηκαν για το θέμα στα ΜΜΕ. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά διαθέτουμε και άποψη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, δίνοντας ένα ξεκάθαρο στίγμα του κλίματος που επικρατεί στη «γαλάζια» ΚΟ.
Εάν μιλήσουν…
Η εισήγηση που δέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από συνεργάτες του είναι να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να πάρουν τον λόγο, στη λογική ότι μια ανοιχτή συνεδρίαση θα λειτουργήσει σαν βαλβίδα εκτόνωσης του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΚΟ.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι στην πρόσκληση που τους στάλθηκε για τη συνεδρίαση αναφέρεται ως αποκλειστικό και μοναδικό αντικείμενο η εκλογή νέου γραμματέα. «Είναι τυπική η διατύπωση», σχολιάζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προεξοφλεί το τι θα γίνει στη συνεδρίαση. Αν δοθεί το πράσινο φως, τότε ο κατάλογος των ομιλητών αναμένεται να είναι μεγάλος, αφού προεξοφλείται ότι θα είναι πολλοί αυτοί που θα ανέβουν στο βήμα. Μεταξύ αυτών, οι Ευρ. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Γ. Βλάχος, Χ. Αθανασίου, Μ. Χρυσομάλλης, Θ. Καράογλου κ.ά.
Ο Κ. Μητσοτάκης, πάντως, αναμένεται να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι «αντάρτικες» δηλώσεις βλάπτουν συνολικά την παράταξη αλλά και το κυβερνητικό έργο. Επί της ουσίας των αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεσμευτεί εκ νέου ότι το περίσσευμα της ανάπτυξης θα διανεμηθεί δίκαια στη ΝΔ. Θα αφήσει και ο ίδιος παράθυρο για επέκταση των αυξήσεων σε όλους τους ένστολους αλλά θα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθούν περισσότερα σε όποιον φωνάζει περισσότερο.