Καθημερινότητα οι συλλήψεις λόγω μέθης
Η οδήγηση χωρίς δίπλωμα ή υπό την επήρεια αλκοόλ έχει εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Συλλήψεις για επικίνδυνη οδήγηση γίνονται καθημερινά, ενώ αρκετοί από τους παραβάτες αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλώς απρόσεκτοι, αλλά επικίνδυνοι για τους ίδιους και τους γύρω τους.
Τα στοιχεία με τις συλλήψεις είναι αποκαρδιωτικά: δεκάδες οδηγοί πιάνονται να οδηγούν χωρίς άδεια κυκλοφορίας, ενώ άλλοι υπό την επήρεια αλκοόλ γίνονται κίνδυνος-θάνατος. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι μεθυσμένοι οδηγοί μετά από έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνεται ότι έχουν εμπλακεί σε τροχαία.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη μόνο το μήνα Μάρτιο συνελήφθησαν 300 οδηγοί οι οποίοι είχαν πιάσει το τιμόνι χωρίς να έχουν άδεια. Άλλα 27 άτομα διαπιστώθηκε πως οδηγούσαν υπό την επήρεια μέθης και από αυτούς οι 11 είχαν προκαλέσει τροχαία, με ένα από αυτά να καταλήξει σε τραγωδία. Συγκεκριμένα το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 21 Μαρτίου στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά – Κολχικού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 60χρονος οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς άδεια τράκαρε με το όχημα που οδηγούσε μια 50χρονη μητέρα τραυματίζοντας την θανάσιμα.
Δεν είναι απλά «ένα ποτάκι»
Η Aστυνομία έχει εντείνει τους ελέγχους, ωστόσο από ότι φαίνεται οι παραβάτες δεν δείχνουν να συγκινούνται. Οι οδηγοί που πιάνονται μεθυσμένοι, συχνά ισχυρίζονται πως «είχαν πιει μόνο λίγο» ή πως «ένιωθαν ικανοί να οδηγήσουν». Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον ανθυπαστυνόμο και αντιπρόσωπο της ΠΟΑΣΥ, Χρήστο Συμεωνίδη, ο οποίος μίλησε στην Karfitsa «δεν πίνουν ένα ποτάκι. Πίνουν ανεξέλεγκτα. Δεν μιλάμε για ένα ποτό, αλλά για μια κάβα και μετά πάνε να οδηγήσουν» αποκαλύπτοντας πως σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί που εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ έχουν καταναλώσει ποσότητες πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο. Tα αλκοτέστ δείχνουν συχνά τιμές που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα όρια βαριάς μέθης.
Όταν το αλκοτέστ γίνεται με εκπνεόμενο αέρα από συσκευή αλκοολομέτρου το όριο είναι από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω. «Δεν μιλάμε για περιπτώσεις που αντί να δείξει το αλκοτέστ 0,24 δείχνει 0,26. Μιλάμε για ενδείξεις πενταπλάσιες από το κανονικό», περιγράφει ο έμπειρος ανθυπαστυνόμος.
Οι εξωφρενικές δικαιολογίες και η νοοτροπία
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που έχουμε ως λαός στην Ελλάδα. «Πολλοί οδηγοί θεωρούν ότι ‘’σε εμένα δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα’’. Πίνουν και οδηγούν χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις. Ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο, αλλά όταν οδηγούν το ξεχνάνε. Αυτό συμβαίνει γιατί σαν λαός δεν έχουμε παιδεία και είμαστε αδιάφοροι», τονίζει ο κ. Συμεωνίδης. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι δικαιολογίες λένε οι οδηγοί όταν πιάνονται να παραβιάζουν τον ΚΟΚ. Δικαιολογίες εξωπραγματικές. Αρρωσταίνουν δήθεν μάνες, πεθερές, γυναίκες για να δικαιολογήσουν τις οδηγικές παραβάσεις τους», υπογραμμίζει ο ανθυπαστυνόμος.
Πως θα σωθούν οι νέες γενιές
Μια ουσιαστική λύση για να αλλάξει αυτή η επικίνδυνη νοοτροπία είναι η εισαγωγή του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, υποστηρίζει ο κ. Συμεωνίδης. «Αν τα παιδιά μάθουν από νωρίς τη σημασία της υπεύθυνης οδήγησης, οι μελλοντικές γενιές οδηγών θα είναι πιο ευαισθητοποιημένες και συνειδητοποιημένες πίσω από το τιμόνι. Αν καλλιεργηθεί η σωστή οδική συμπεριφορά από μικρή ηλικία, οι δρόμοι της χώρας θα γίνουν πιο ασφαλείς και τα τροχαία θα μειωθούν δραστικά», εξήγησε ο ίδιος και συμπλήρωσε «με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής θα έπρεπε να γίνονται μια ή δυο φορές την εβδομάδα μαθήματα για να ταρακουνήσουμε τη νεολαία, να βάλουμε σε άλλο επίπεδο της σκέψη και τη φιλοσοφία τους».
Ο κ. Συμεωνίδης έκανε αντίστοιχες δράσεις για περίπου μια δεκαετία και θυμάται πως «όταν πήγαινα σε ένα σχολείο οι μαθητές ήταν αδιάφοροι, όμως στο τέλος δεν με άφηναν να φύγω. Άρεσε στα παιδιά να ακούν και να μαθαίνουν πράγματα που είναι για το καλό τους».
Από την άλλη, ο ίδιος πρόσθεσε πως στους οδηγούς που είναι άνω των 40 ετών είναι δύσκολο να τους «φυτέψεις» μια νέα οδηγική νοοτροπία.