«Δεν μπορεί να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή άμυνα χώρες που απειλούν μέλη της ΕΕ»
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας από τη Βαρσοβία, όπου συμμετείχε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων & Άμυνας της ΕΕ, τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα οικονομικά μέσα που θα την καταστήσουν εφικτή. Η συνάντηση, την οποία διοργάνωσε η πολωνική προεδρία, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας της Ένωσης.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν το σχέδιο ReArm Europe, η Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ευρωπαϊκή στρατηγική και Ατζέντα 2030
Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συζητήσεις για το ReArm Europe και την κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή ατζέντα (“Readiness 2030”), η οποία συμπίπτει με τη δική μας «Ατζέντα 2030» – έχουν και οι δύο την ίδια καταληκτική ημερομηνία – είναι κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα».
Όπως υπογράμμισε, «είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες. Θυμίζω ότι η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός Θόλου Προστασίας της Ευρώπης».
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», τονίζοντας πως «μπορεί να παράσχει εξαιρετικό παράδειγμα για πολλά θέματα που απασχολούν την προστασία της Ευρώπης στους αιθέρες».
Διαστάσεις στη διεθνή συνεργασία και ο ρόλος της Τουρκίας
Αναφορικά με τις χώρες εκτός ΕΕ που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε αυτό το αμυντικό εγχείρημα, ο Νίκος Δένδιας έδωσε έμφαση στην ανάγκη αυστηρών κριτηρίων. «Πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την Τουρκία.
Στέλνοντας μήνυμα στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι «δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιοδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ. Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα».