Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις
Τους δασμούς που επέβαλλε ο Τραμπ σε όλο τον πλανήτη σχολίασε και η ελληνική πλευρά, καθώς τα ακραία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να κάνει «την Αμερική πλούσια ξανά» επηρεάζουν και τη χώρα μας.
Πιερρακάκης: Αρνητικές επιπτώσεις
Για απρόβλεπτες επιπτώσεις από τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που σηματοδοτούν οι ανακοινώσεις Τραμπ για την επιβολή δασμών μίλησε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξάγεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών υποθέσεων είπε «Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι αυτονόητο ότι αποτελούν μια Ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια απότομη αλλαγή στον τρόπο που το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες. Αποτελούν μια θεμελιώδη απόκλιση από το πως η ΕΕ αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε πως «ως χώρα, είμαστε υπέρ του ελευθέρου εμπορίου. Πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιο οικονομικός πόλεμος δεν ευνοεί κανέναν. Και ελπίζουμε ότι αυτό το Κεφάλαιο, θα διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι επιπτώσεις δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθούν στην ολότητά τους, εάν και είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές. Αυτό που είδαμε χθες, δεν συνιστά μια στατική αλλά μια δυναμική εικόνα και είναι δεδομένο ότι οι οικονομίες όλου του πλανήτη θα αντιδράσουν με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία», ενώ δήλωσε ότι «είναι δεδομένο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Η ελληνική οικονομία, με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις».
Τσιάρας: Ειδική μεταχείριση για τα ελληνικά προϊόντα
Ψυχραιμία στις αντιδράσεις έναντι των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κάνοντας αναφορά και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που επηρεάζονται από τα μέτρα.
«Είναι αδιανόητο σε μια ανοικτή παγκοσμιοποιημένη αγορά η οποία έχει διαμορφώσει συνθήκες ελεύθερης διακίνησης στο εμπόριο, εδώ και, τουλάχιστον, τρεις δεκαετίες, με πολλές διακρατικές και γενικότερες συμφωνίες να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και να δημιουργούνται νέα δεδομένα.
Η ΕΕ που είναι μια τεράστια αγορά 450 εκατομμυρίων, έχει διαπραγματευτική δύναμη και να πάρει αποφάσεις, κάνοντας τις απαραίτητες επιλογές. Αυτή η συνθήκη που διαμορφώνεται είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί σε εμάς να αφορά κάποια προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφορά στη βαριά τους βιομηχανία».
Σε ερώτηση για το αν η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει εξαιρέσεις σε κάποια προϊόντα όπως η επιτραπέζια ελιά, ο κ. Τσιάρας δήλωσε: «Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πάρουμε εξαιρέσεις, γιατί κανείς μας δεν γνωρίζει αν αυτή τη στιγμή η ηγεσία των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να κάνει εξαιρέσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εννοείται ότι η δική μας προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, να μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση».
Το σχόλιο Στουρνάρα
Στον δασμολογικό “πόλεμο” που εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, κηρύσσοντας την “επιστροφή” του πλούτου στην Αμερική μέσω της επιβολής δασμολογικών συντελεστών που φτάσουν στο 49% – 20% για τα ευρωπαϊκά προϊόντα – αναφέρθηκε σε δηλώσεις στο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, οι δασμοί που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να “επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της ευρωζώνης με μια πρώτη εκτίμηση της τάξης του 0,3% έως 0,4% το πρώτο έτος”.
Ωστόσο δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο στις τιμές, σημειώνει το Bloomberg. “H πτωτική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, ενώ, στο μέτωπο των επιτοκίων, εκτιμά ότι “οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο”.
Όσο για τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, “οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, οπότε οι άμεσες επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί έμμεσα μέσω του αρνητικού αντίκτυπου στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης”, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ΤτΕ.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Στουρνάρα, ζητούν νέα μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% και η οικονομία αντιμετωπίζει πιέσεις, ωστόσο, τα «γεράκια» στην ΕΚΤ τονίζουν ότι η Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική, με το επιτόκιο καταθέσεων – σήμερα στο 2,5% – να βρίσκεται ήδη κοντά στο λεγόμενο «ουδέτερο επίπεδο».