Η Ελλάδα αναζητά αφενός αξιόπιστες λύσεις που θα δώσουν «ανάσα» στον γερασμένο ελληνικό Στόλο και αφετέρου η χώρα μας –μέσω των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά– να μπει στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ
Νέα δεδομένα για την εξοπλιστική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού δημιουργεί η πρόταση της γαλλικής εταιρείας Naval Group για ναυπήγηση στην Ελλάδα τριών επιπλέον φρεγατών Belh@rra.
Όπως γράφει ο Βασίλης Σκουλαράκης στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» η χρονική συγκυρία της πρότασης της
Naval Group δεν φαίνεται τυχαία. Το γεγονός ότι κατατέθηκε λίγες μέρες μετά το ελληνικό ενδιαφέρον για μεταχειρισμένες ιταλικές φρεγάτες κλάσης Bergamini μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια της γαλλικής πλευράς να διατηρήσει το προβάδισμα και να αποτρέψει την Ελλάδα από το να στραφεί στους Ιταλούς.
Έχοντας ήδη αποκτήσει τρεις φρεγάτες Belh@rra και ευρισκόμενη σε πολύ προχωρημένες διαπραγματεύσεις για απόκτησηακόμα μίας, η Ελλάδα αναζητά συμφέρουσες και αξιόπιστες λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη «ανάσα» στον αναμφισβήτητα γερασμένο ελληνικό Στόλο.
Οι εννέα φρεγάτες S κλάσης «ΕΛΛΗ» ξεπερνούν πλέον τα 40 χρόνια υπηρεσίας και είναι δεδομένο πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις προκλήσεις των σύγχρονων ναυτικών πεδίων. Η απόκτηση δύο φρεγατών κλάσης Bergamini, που βγαίνουν στο «σφυρί» από την Ιταλία, είναι άκρως δελεαστική για το ναυτικό επιτελείο, καθώς πρόκειται για πλοία μόλις 13 ετών και η διαμόρφωσή τους εξυπηρετεί σχεδόν απόλυτα τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ωστόσο, οι Γάλλοι της Naval Group «απάντησαν» στο ελληνο-ιταλικό «φλερτ» με μια πρόταση που αγγίζει μια κρίσιμη ανάγκη της Ελλάδας: την αναγέννηση των ναυπηγείων της.
Η γαλλική πρόταση
Σχεδόν δύο εβδομάδες φέρεται να βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας η πρόταση «βόμβα» της Naval Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τα εξής:
- Κατασκευή τριών επιπλέον φρεγατώνFDI-HN (Belh@rra).
- Παραγωγή των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
- Μεταφορά τεχνογνωσίας και δημιουργία μιας μόνιμης ναυπηγικής υποδομής στη χώρα.
- Συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας σε ποσοστό έως 40%, με στόχο τη μακροχρόνια ανάπτυξη του κλάδου.
Αυτό που κάνει την πρόταση ξεχωριστή είναι η δυνατότητα ναυπήγησης των φρεγατών στον Σκαραμαγκά. Αν η πρόταση γίνει πράξη, θα είναι η πρώτη φορά που η εγχώρια αμυντική βιομηχανία εμπλέκεται στην κατασκευή σύγχρονων πολεμικών πλοίων σε τέτοιο επίπεδο.
Η Ελλάδα, αν και έχει παράδοση στα ναυπηγεία, δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή ενεργό γραμμή παραγωγής πολεμικών πλοίων. Αυτό είναι ένα διαχρονικό μειονέκτημα που τη δεσμεύει σε εισαγωγές από το εξωτερικό. Η γαλλική πρόταση, λοιπόν, εκμεταλλεύεται αυτό το κενό και έρχεται να δώσει μια μακροπρόθεσμη προοπτική,
όχι μόνο με νέες φρεγάτες αλλά και με μια βιομηχανική επένδυση που μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.
Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή στρατηγική για το reArm Europe, τη «Λευκή Βίβλο» για την αμυντική ενίσχυση της Ευρώπης, η οποία στοχεύει και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Από αυτή την προσπάθεια, όλες οι χώρες της Ένωσης που διαθέτουν αμυντικές βιομηχανίες «τρίβουν τα χέρια τους» για να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από το πακέτο των 800 δισ. ευρώ, που θα δοθούν για τη θωράκιση της Γηραιάς Ηπείρου. Ακόμα και χώρες εκτός Ευρώπης προσπαθούν να
μπουν σε αυτόν τον σχεδιασμό. Μεταξύ αυτών φυσικά η Τουρκία, ενώ και οι Αμερικανοί, παρά τους δασμούς και τις απειλές του Τραμπ, διεμήνυσαν μέσω του Μάρκο Ρούμπιο, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπολογίσουν την απόκτηση οπλικών συστημάτων και από τις ΗΠΑ.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως, με την Ευρώπη να αναζητά τρόπους και τόπους κατασκευής νέων οπλικών συστημάτων, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας κομβικός παίκτης στο ναυπηγικό -και όχι μόνοσκέλος αυτού του σχεδίου, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη, τόσο για τον αμυντικό της σχεδιασμό όσο και οικονομικά. Η
πρόταση λοιπόν της Naval Group δεν αφορά απλά φρεγάτες, αλλά μια γενικότερη τοποθέτηση της Ελλάδας στον αμυντικό χάρτη της Ευρώπης.
Ερωτήματα και απόφαση
Η αξία των φρεγατών κλάσης Bergaminiκαι των Belharra είναι αναμφισβήτητη. Οι ιταλικές έχουν δοκιμαστεί επί του πεδίου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από την αντιαεροπορική και αντιπλοϊκή άμυνα μέχρι την ανθυποβρυχιακή προστασία και την προστασία ναυτικών συνόλω