Η τελευταία του τοποθέτηση, με αφορμή τις τουρκικές ενστάσεις για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, προκάλεσε αντιδράσεις
Με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις συνοδεύεται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε σειρά εκδηλώσεων και διαλέξεων στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με τις τοποθετήσεις του να πυροδοτούν ποικίλες αντιδράσεις.
Η τελευταία του τοποθέτηση, με αφορμή τις τουρκικές ενστάσεις για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, προκάλεσε αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο. Η εφημερίδα «Milliyet», που φημίζεται για τη στήριξή της στην τουρκική κυβέρνηση, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για «αντιτουρκικό λόμπινγκ» στις ΗΠΑ, αφήνοντας αιχμές πως οι δηλώσεις του εξυπηρετούν αντικρουόμενα προς τα τουρκικά συμφέροντα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το εν λόγω δημοσίευμα στρέφεται με ένταση εναντίον του κ. Τσίπρα, μολονότι εκείνος δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να υπερασπιστεί τη σταθερή ελληνική θέση. Στις επαφές του με κύκλους διαμόρφωσης πολιτικής στην Ουάσιγκτον, ανέδειξε την παρεμποδιστική τακτική της Τουρκίας όσον αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμβάλουν στην προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων με βάση το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει θετικά την προοπτική να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.
Τσίπρας: ΕΕ-Κίνα να προχωρήσουν μαζί
Ως κεντρικός προσκεκλημένος στο 28ο Harvard College China Forum, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας απηύθυνε την εναρκτήρια ομιλία ενώπιον εκατοντάδων πανεπιστημιακών και φοιτητών κινεζικής καταγωγής από ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, εξήρε την προσπάθειά τους για τη διοργάνωση ενός τόσο απαιτητικού φόρουμ εν μέσω δυσχερειών στις σχέσεις ΕΕ–Κίνας, ενώ υπογράμμισε: «η δύναμη με το μεγαλύτερο θάρρος και τους πιο ανοιχτούς ορίζοντες σε κάθε κοινωνία είναι πάντα οι νέοι άνθρωποι και ιδίως οι φοιτητές».
Κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις.
Αναφερόμενος στα μεγάλα διεθνή ζητήματα της εποχής, σημείωσε την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα σε τομείς κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση πανδημιών, η τεχνητή νοημοσύνη, ο περιορισμός των πυρηνικών εξοπλισμών, αλλά και η ειρήνευση στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη και την Αφρικανική ήπειρο.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε την αξία του ειλικρινούς διαλόγου γύρω από τα πεδία που παραμένουν αιχμηρά και διχαστικά, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η τήρηση της αρχής της ειρηνικής συνύπαρξης.
Περνώντας στο πεδίο της διεθνούς οικονομικής πολιτικής, επεσήμανε πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να περιορίζονται στην προάσπιση άμεσων συμφερόντων, εντός ενός άναρχου διεθνούς συστήματος που γεννά εμπορικές συγκρούσεις και έναν φαύλο κύκλο οικονομικών αντιπαραθέσεων. «Το ζητούμενο είναι πώς τα εθνικά συμφέροντα θα διασφαλιστούν μέσα από καινοτόμες συμφωνίες και νέες μορφές διεθνούς συνεργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ανέφερε πως σε περίπτωση διαφωνίας μιας μεγάλης δύναμης, οι υπόλοιποι εταίροι οφείλουν να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία, ώσπου να υπάρξει προσέγγιση.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, καταφέρθηκε κατά της λογικής του «αυταρχικού καπιταλισμού», σχολιάζοντας το γνωστό απόφθεγμα του Deng Xiao Ping: «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα – αρκεί να πιάνει ποντίκια».
«Κάθε χώρα έχει τη δική της πορεία στην πρόοδο, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια στα γεγονότα, όπως λέει άλλο κινεζικό ρητό από το Βιβλίο του Han. Kαι τα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες», επεσήμανε.