Όλα όσα είπε για την υπόθεση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, μιλώντας σήμερα για τη λειτουργία της ανεξάρτητης επιτροπής ΕΟΔΑΣΑΑΜ, παραδέχθηκε πως ο ρόλος του ως εποπτεύοντος είναι αυστηρά οριοθετημένος, με στόχο την προστασία της αμεροληψίας της. Παράλληλα, συμφώνησε με τη διατύπωση δημοσιογράφου ότι «υπάρχει αίσθηση αναξιοπιστίας», αναφερόμενος στην αμφισβήτηση που διατυπώθηκε από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας σε σχέση με το μέρος του πορίσματος που αφορά την πυρόσφαιρα στην τραγωδία των Τεμπών.
«Ο διάλογος να γίνει επί όσων έχουν αναγραφεί στο πόρισμα», δήλωσε, επισημαίνοντας ακόμη: «είχα πει και το πιστεύω ότι το πόρισμα δεν είναι παίρνω ό,τι με βολεύει. Το κυριότερο κομμάτι του πορίσματος είναι οι λόγοι για τους οποίους συγκρούστηκαν τα τρένα και εμένα ο ρόλος μου είναι να μηδενίσω τους λόγους για να μην ξανασυμβεί αυτό».
Ο υπουργός διάβασε, επιπλέον, χαρακτηριστικό απόσπασμα από το επίμαχο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να καταλήξουμε με επιστημονικό τρόπο, δεσμεύεται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ να συμβληθεί με ινστιτούτο εγνωσμένου κύρους που να πιστώσει την αξιοπιστία της επιστημονικής μεθόδου που έχει εισφέρει κάθε πραγματογνώμονας, παρ’ όλα αυτά αποφασίσαμε να μην μεταθέσουμε την ημερομηνία έκδοσης του πορίσματος».
Στη συνέντευξή του στο OPEN, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες περί απειλών προς τον πρόεδρο της επιτροπής, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που αυτές υφίστανται, πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον εισαγγελέα.
Όσον αφορά το νέο οργανωτικό πλάνο για τον ΟΣΕ, επεσήμανε ότι στηρίζεται σε δύο βασικά σκέλη: «δύο πυλώνες: το προσωπικό πρώτης γραμμής και τα συστήματα τεχνολογίας και ασφαλείας. Και τα δύο είναι σημαντικά. Ούτε ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τεχνολογία, ούτε το αντίθετο».
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το ΓΕΑ ώστε η αξιολόγηση των εργαζομένων να πραγματοποιείται με στρατιωτικά πρότυπα, εξηγώντας ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος κάνει καλά τη δουλειά του και ποιος είναι χαβαλές».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι καλοί πρέπει να επιβραβεύονται και οι κακοί να απολύονται. Αυτοί που θα κάνουν τρία σοβαρά σφάλματα θα απολύονται. Στο πρώτο λάθος θα απομακρύνεται από τη θέση του για να επανεκπαιδευτεί, στο δεύτερο θα γίνεται πιο σοβαρή επανεκπαίδευση και στο τρίτο θα απολύεται».
Στο ίδιο πλαίσιο, σχολίασε και τη λειτουργία του σιδηροδρομικού κανονισμού κίνησης, λέγοντας ότι πέρα από την τήρηση των κανονισμών, απαιτείται τεχνολογική παρέμβαση όταν τα λάθη αθροίζονται και δεν εντοπίζονται εγκαίρως. «Υπάρχει στον σιδηρόδρομο ένας Γενικός Κανονισμός Κίνησης, αλλά δεν αρκεί μόνο το δόγμα της αυστηρής εφαρμογής. Την ώρα που συμβαίνει ένα μικρό λάθος και έχουμε αλληλουχία λαθών, αυτό δεν εντοπίζεται όταν πρέπει και εκεί θα παρεμβαίνει η τεχνολογία για να εντοπίζεται την ίδια στιγμή».
Σε ερώτηση για το προσωπικό του ΟΣΕ, απάντησε ότι από τους 1.300 εργαζομένους, οι 800 απασχολούνται με συμβάσεις έργου και δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Στη νέα ανώνυμη εταιρεία που θα συσταθεί, προανήγγειλε διαφορετική οργανωτική δομή και επιλογή στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με αντίστοιχες συμβάσεις.
Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στη μελλοντική εικόνα του σιδηροδρόμου, λέγοντας πως η στρατηγική του υπουργείου εστιάζει στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων σε ορίζοντα 15 μηνών. «Η στρατηγική είναι πρώτα να φτιάξουμε δίκτυο σε πανευρωπαϊκά επίπεδα με έργα που θα ολοκληρωθούν εντός 15μηνου. Ο στόχος μας είναι όποιος λειτουργεί πάνω στο ελληνικό δίκτυο να φέρει καινούργια τρένα, τα οποία όμως η Hellenic Train λέει ότι θα τα φέρω όταν είναι έτοιμο το δίκτυο», συμπλήρωσε.