Τι λένε οι ειδικοί για τα αποτελέσματα
Ένα νέο βίντεο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης φανερώνει μια πιθανή όψη του Ιησού, αντλώντας έμπνευση από ένα από τα πιο διάσημα χριστιανικά κειμήλια.
Η Σινδόνη του Τορίνο, ένα αρχαίο κομμάτι λινόπανου που σύμφωνα με πολλούς πιστούς τύλιξε το σώμα του Χριστού μετά τη σταύρωση, αποτέλεσε τη βάση για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Οι εικόνες της υφασμάτινης επιφάνειας «ταΐστηκαν» στο πρόγραμμα Midjourney – ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί εικόνες βάσει κειμενικών περιγραφών. Από αυτή τη διαδικασία προέκυψε ένα ρεαλιστικό πορτρέτο, καθώς και ένα σύντομο βίντεο που παρουσιάζει τον Χριστό να ανοιγοκλείνει τα μάτια, να χαμογελά και να προσεύχεται, όπως πιθανόν να έκανε πριν από τον θάνατό του γύρω στο 33 μ.Χ.
Το αποτέλεσμα ανέβηκε στην πλατφόρμα X, όπου αρκετοί χρήστες έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως «το αληθινό πρόσωπο του Ιησού».
Η Δρ Meredith Warren, καθηγήτρια Βιβλικών και Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, είχε δηλώσει στην DailyMail.com πως αν και ο Ιησούς απεικονίζεται συχνά ως λευκός, στην πραγματικότητα «θα είχε καστανό δέρμα και καστανά μάτια, όπως οι άνθρωποι της περιοχής».
Κατά την ίδια, οι πιο αντιπροσωπευτικές απεικονίσεις του Χριστού βασίζονται σε προσωπογραφίες από αιγυπτιακές μούμιες, οι οποίες απεικονίζουν άνδρες που έζησαν μεταξύ του 80 και 120 μ.Χ., σε γεωγραφικό πλαίσιο παρόμοιο με αυτό του Ιησού. Τα πρόσωπα αυτά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως σκούρα μάτια, μελαμψή επιδερμίδα, κοντά σγουρά μαλλιά και γενειάδα — χαρακτηριστικά που θεωρούνται κοινά για τους κατοίκους περιοχών όπως η Παλαιστίνη, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Επιπλέον, το 2015, ο ιατροδικαστής Richard Neave επιχείρησε να αποδώσει με ακρίβεια το πρόσωπο ενός Εβραίου άνδρα της εποχής, αξιοποιώντας κρανία Σημιτών και εξειδικευμένες τεχνικές ανασύνθεσης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρόσωπο με πλατιά χαρακτηριστικά, σκούρα μάτια, πλούσια γενειάδα και κοντά, κατσαρά μαλλιά — με επιδερμίδα πιο σκούρα, κοντά στα πρότυπα της Γαλιλαίας την εποχή εκείνη.
Αν και δεν πρόκειται για απευθείας απεικόνιση του Ιησού, αυτή η αναπαράσταση μας βοηθά να σχηματίσουμε πιο ρεαλιστικά την εικόνα ενός άνδρα της εποχής και του τόπου όπου έζησε.
Η πρώτη εκδοχή του AI-πορτρέτου προήλθε από την Daily Express, με τη χρήση του Midjourney, που αξιοποιεί εντολές κειμένου για τη δημιουργία λεπτομερών και ρεαλιστικών εικόνων, στην προκειμένη περίπτωση βασισμένη στα σημάδια που διακρίνονται στη Σινδόνη.
Το ύφασμα αποτυπώνει την εικόνα ενός αδύνατου άνδρα με μακριά σκούρα μαλλιά, γενειάδα και πληγές στο πρόσωπο και το κορμί του.
Αξιοσημείωτο είναι πως η ψηφιακή αυτή μορφή παρουσιάζει ομοιότητες με παραδοσιακές εικαστικές απεικονίσεις του Χριστού, ιδιαίτερα στη δυτική τέχνη.
Η Σινδόνη, όπως και η παραγόμενη εικόνα, αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης. Πολλοί εξακολουθούν να διαφωνούν για το κατά πόσον το ύφασμα αποτελεί πραγματικά το σάβανο του Ιησού.
Από το 1578 φυλάσσεται στο βασιλικό παρεκκλήσι του Καθεδρικού του San Giovanni Battista στο Τορίνο της Ιταλίας.
Τα αποτυπώματα που διακρίνονται στην επιφάνειά του συνδέονται με τα τραύματα της σταύρωσης, όπως περιγράφονται στη Βίβλο — σημάδια από αγκάθινο στέφανο, πληγές στην πλάτη και μώλωπες στους ώμους.
Το ύφασμα φέρει καφέ αποτυπώματα και στις δύο πλευρές του, που περιγράφουν τη μορφή ενός άνδρα με βαθουλωμένα μάτια και ύψος περίπου 1,80μ., υποδηλώνοντας ότι υπέστη βίαιη κακοποίηση λίγο πριν από τον θάνατό του.
Η Βίβλος αναφέρει ότι μετά τη σταύρωση του Ιησού, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία τύλιξε το σώμα του σε ένα κομμάτι λινό ύφασμα και το τοποθέτησε μέσα στον τάφο.
Στο κατά Ματθαίον 27:59-60 αναφέρεται: ‘Τότε ο Ιωσήφ πήρε το σώμα και το τύλιξε σε ένα καινούργιο λινό ύφασμα. Τοποθέτησε το σώμα του Ιησού σε έναν καινούργιο τάφο που είχε σκάψει μέσα σε έναν τοίχο από βράχο. Έπειτα έκλεισε τον τάφο κυλώντας μια πολύ μεγάλη πέτρα για να καλύψει την είσοδο. Αφού το έκανε αυτό, έφυγε».
Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι αυτές οι πληγές αποτυπώθηκαν θαυματουργικά στο σάβανο της ταφής αφού ο Ιησούς αναστήθηκε τρεις ημέρες αργότερα, καψαλισμένες στις ίνες από μια έκρηξη ενέργειας όταν επανήλθε στη ζωή.
Η Σινδόνη του Τορίνο έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία ιστορικών, εκκλησιαστικών αρχόντων, σκεπτικιστών και καθολικών από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον 14ο αιώνα.
Το 1988, μια ομάδα διεθνών ερευνητών ανέλυσε ένα μικρό κομμάτι της σινδόνης χρησιμοποιώντας χρονολόγηση άνθρακα και διαπίστωσε ότι κατασκευάστηκε κάποια στιγμή μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ., γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για να τυλίξει το σώμα του Χριστού.
Αλλά το 2022, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Heritage διαπίστωσε ότι η σινδόνη είναι ηλικίας περίπου 2.000 ετών.
Οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που περιλάμβανε ακτίνες Χ για να χρονολογήσουν το ύφασμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πράγματι κατασκευάστηκε κατά την εποχή του Ιησού.
Είπαν ότι το γεγονός ότι οι χρονολογίες αθροίζονται, προσδίδει αξιοπιστία στην ιδέα ότι το αχνό, αιματοβαμμένο σχέδιο ενός άνδρα με τα χέρια του διπλωμένα πάνω από το σώμα του άφησε πίσω του ο Ιησούς.
‘Τα προφίλ των δεδομένων ήταν πλήρως συμβατά με ανάλογες μετρήσεις που ελήφθησαν σε ένα δείγμα λινών, του οποίου η χρονολόγηση, σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, είναι 55-74 μ.Χ., που βρέθηκε στη Μασάντα του Ισραήλ [το διάσημο φρούριο του Ηρώδη που είναι χτισμένο πάνω σε ασβεστολιθικό βράχο με θέα τη Νεκρά Θάλασσα]’, αναφέρεται στη μελέτη.
Η ομάδα συνέκρινε επίσης το σάβανο με δείγματα από λινά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ., διαπιστώνοντας ότι κανένα δεν ταίριαζε.
‘Για να είναι συμβατό το παρόν αποτέλεσμα με εκείνο της δοκιμής ραδιοάνθρακα του 1988, η Σινδόνη του Τορίνο θα πρέπει να είχε συντηρηθεί κατά τη διάρκεια των υποθετικών επτά αιώνων της ζωής της σε μια κοσμική θερμοκρασία δωματίου πολύ κοντά στις μέγιστες τιμές που καταγράφονται στη γη’, αναφέρεται στη μελέτη.
Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Λιμπεράτο ντε Κάρο ανέφερε σε δήλωσή του ότι η δοκιμή του 1988 θα πρέπει να θεωρηθεί εσφαλμένη, διότι «τα δείγματα υφασμάτων υπόκεινται συνήθως σε κάθε είδους μόλυνση, η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως από το χρονολογημένο δείγμα».
‘Εάν η διαδικασία καθαρισμού του δείγματος δεν εκτελείται διεξοδικά, η χρονολόγηση με άνθρακα-14 δεν είναι αξιόπιστη’, πρόσθεσε.
Από τη δεκαετία του 1980 έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 170 ακαδημαϊκές εργασίες με κριτές για το μυστηριώδες λινό ύφασμα. Ορισμένες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το σάβανο ταφής του Ιησού, ενώ άλλες αντικρούουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Έτσι, η συζήτηση σχετικά με τη γνησιότητα αυτού του τεχνουργήματος είναι ακόμη σε εξέλιξη και πιθανότατα θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.