Διαχείριση για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της ορθής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου με τη συμμετοχή των εμπόρων, διασώζονται φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα κατέληγαν στους ΧΥΤΑ.
Στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης παράγονται ετησίως 3.500 – 4.000 τόνοι απορριμμάτων, με το μεγαλύτερο όγκο να αφορά απορρίμματα της Λαχαναγοράς. Από αυτά, άνω του 70% αφορά τα οργανικά απόβλητα (οπωρολαχανικά) και τις συσκευασίες τους (ανακυκλώσιμα υλικά). Μέσω της ορθής διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων γίνεται δράση διάσωσης οργανικών βρώσιμων φρούτων και λαχανικών.
Η διαδικασία διάσωσης των φρούτων και λαχανικών
Μιλώντας για τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην έκθεση Freskon της ΔΕΘ το πρωί της Παρασκευής, η τεχνολόγος τροφίμων, Μαρία Παπαδοπούλου ανέφερε πως ανάδοχος εταιρεία παραλαμβάνει τα οργανικά και ανακυκλώσιμα από τις ράμπες των εμπόρων της Λαχαναγοράς έπειτα από τηλεφωνική κλήση. Γίνεται η διαλογή των αποβλήτων. Μετά γίνεται άμεση μεταφορά των ρευμάτων διαλογής σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου ή/ και ανακύκλωσης και του υπολείμματος στον ΧΥΤΑ. Στόχος είναι η αξιοποίηση των αποβλήτων ώστε να μη καταλήγουν στον ΧΥΤΑ αυτά που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς της Θεσσαλονίκης παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών στο «Social Plate» και υπό την εποπτεία του υπευθύνου ποιοτικού ελέγχου τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα προς κατανάλωση και μη. Κατόπιν, με τη βοήθεια εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα ανασυσκευάζονται και παραδίδονται σε ευπαθείς ομάδες. Οι ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών που διασώθηκαν στο πλαίσιο του «Social Plate», σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, αποτελούν επαρκή τροφή ώστε να τραφούν εννέα άνθρωποι εφόρου ζωής.
«Η τροφή που είναι κατάλληλη για κατανάλωση δεν πρέπει να χάνεται. Όποια τροφή καταφέρνουμε να ανακτήσουμε πηγαίνει σε κοινωνικούς σκοπούς. Είναι μια κοινωνική και περιβαλλοντική δράση. Στόχος είναι η μείωση των οργανικών απορριμμάτων. Είναι επίσης κέρδος από τον πλούτο που ξοδεύτηκε για την παραγωγή της συγκεκριμένης τροφής», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Παγκόσμια μάστιγα η σπατάλη τροφίμων
Η γεωπόνος, Λίνα Τουπεκτσή, τόνισε πως το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί παγκόσμια μάστιγα με «οικονομικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επισιτιστικές παραμέτρους». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Περισσότερα από 132 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι χάνονται ετησίως από τη σπατάλη τροφίμων. Παραπάνω από 16% των συνολικών εκπομπών αερίου εκπέμπονται από τα τρόφιμα που σπαταλούνται. Επίσης περισσότερα από 33 εκατ. άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν τη δυνατότητα για ένα πλήρες γεύμα τις μισές μέρες του χρόνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, το 1/3 των παραγόμενων προϊόντων σε όλο τον κόσμο δεν καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή και χάνονται, είτε σπαταλούνται σε κάποιο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού. Στην ΕΕ η σπατάλη των τροφίμων υπολογίζεται σε 53 εκατ. τόνους».