Η καταγγελία, οι αντιδράσεις και η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.
Οργή εκφράζουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί για την εισβολή αστυνομικών σε Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα, μετά από ανώνυμη καταγγελία που αφορούσε θεατρική παράσταση σχολείου του Ρεθύμνου.
Από τις 7 Απριλίου έως και την περασμένη Παρασκευή 11 του μήνα διεξαγόταν στην Ιεράπετρα το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου, με μαθητές από όλη την Ελλάδα να παρουσιάζουν τις θεατρικές τους δουλειές.
Η διοργάνωση επισκιάστηκε από μια ανώνυμη καταγγελία, η οποία οδήγησε στην παρέμβαση της αστυνομίας σε μία από τις παραστάσεις, και συγκεκριμένα σε αυτήν του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου. Οι Αρχές κατέγραψαν τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών, ενώ τα βίντεο της παράστασης αποσύρθηκαν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ.
Το έργο που επέλεξε να ανεβάσει η θεατρική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ, είναι «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς, με κεντρικά πρόσωπα επαναστάτες και αμφισβητίες του συστήματος μαθητές, σε ένα λονδρέζικο σχολείο τη δεκαετία του 1970, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παράσταση, την οποία παρακολουθούσαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου, καθηγητές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνεται μια σκηνή στη διάρκεια της οποίας γίνεται ένας έντονος διάλογος σε μια σχολική αίθουσα, ο οποίος καταλήγει με μια μαθήτρια να τραβά και να πετά στο πάτωμα μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες.
Η σκηνή αυτή «ενόχλησε», με αποτέλεσμα να γίνει ανώνυμη καταγγελία στην αστυνομία.
Την έντονη αντίδρασή της και την απερίφραστη υποστήριξή της στους συμμετέχοντες για το γεγονός αυτό εκφράζει η ΕΛΜΕ Λασιθίου, τονίζοντας ότι η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας και πρέπει να προστατεύεται από κάθε είδους λογοκρισία.
Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ
«Η Ελληνική Αστυνομία, λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών. Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης.
Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα.
Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν “λογοκρισίας” ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στον θεσμικό της ρόλο, με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».
πηγή βίντεο radiolasithi.gr