Πήρε θέση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε ότι είναι απαραίτητο «να υπάρξει καθολική, απερίφραστη καταδίκη του φαινομένου από το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς κανέναν αστερίσκο ή επιφύλαξη», υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για την εξάλειψή του. Η τοποθέτησή του ήρθε με φόντο τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η τρομοκρατία, όπως είχε εμφανιστεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης, στα πρώιμα χρόνια, στη συνέχεια εξαρθρώθηκε… Πλέον, είναι λιγότερα τα γεγονότα και μικρότερης έκτασης, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει». Σχετικά με τους δράστες της πρόσφατης ενέργειας, υποστήριξε ότι «είναι ίδιοι και απαράλλακτοι με τους προηγούμενους…. Υπάρχουν μικρές ομάδες, οι οποίες κατόρθωσαν και θέλουν να αποτελέσουν τη συνέχεια. Αλλά, δεν θα την αποτελέσουν. Και χρέος δικό μας, της δημοκρατίας, της κοινωνίας και της Αστυνομίας εν τέλει, είναι η εξάρθρωση. Και να είστε βέβαιοι ότι και αυτή η ομάδα, η οποία προκάλεσε αυτά τα δύο περιστατικά (ενν.: Υπ. Εργασίας και Hellenic Train), θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό».
Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή τα ξημερώματα στα Εξάρχεια, μετά από μουσική εκδήλωση στον Λόφο του Στρέφη, ο υπουργός επισήμανε πως «κάθε φορά που η πολιτική σκηνή της χώρας πολώνεται, είτε λόγω εξωτερικών είτε λόγω εσωτερικών γεγονότων, δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να ενεργοποιούνται ακραία στοιχεία. Αυτές οι ομάδες έχουν ιστορικό, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση, και συνεχίζουν να αναπαράγονται, μεταφέροντας μια κουλτούρα βίας και καταστροφής». Την ίδια στιγμή, αναγνώρισε πρόοδο στην περιοχή, λέγοντας πως «τα Εξάρχεια ήταν μια περιοχή όπου είχαμε κάθε βράδυ μονίμως, επί περίπου πενήντα χρόνια, φωτιές, επιθέσεις με μολότοφ στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, εμπρησμούς, όλα αυτά έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο» και τόνισε την ανάγκη σύλληψης όσων εμπλέκονται σε πράξεις βίας. «Αυτοί, οι οποίοι καίνε περιουσίες, έτσι γιατί θέλουν να υπηρετήσουν τις ιδέες τους, μέσα από τη βία, πρέπει να συλληφθούν και θα συλληφθούν».
Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην αναστολή των προσπαθειών για την αναβάθμιση του Λόφου του Στρέφη, επισημαίνοντας ότι υπήρξε αντίδραση από μερίδα κατοίκων που δεν επιθυμούσαν τις αλλαγές. Όπως είπε, «απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια τότε ήταν ένα μέρος των κατοίκων που δεν ήθελαν τον εκσυγχρονισμό και την ασφαλέστερη γειτονιά. Γι’ αυτό, δυστυχώς, διαθέτουμε αστυνομικές δυνάμεις να προστατεύουν εκεί την εγκατάσταση, την υποδομή και αυτό είναι πάρα πολύ δυσάρεστο αφενός μεν γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος των αστυνομικών δυνάμεων και αφετέρου απασχολούνται πάρα πολλοί αστυνομικοί σε ένα έργο που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα χρήσιμο και ωφέλιμο για την περιοχή».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο χώρος στον λόφο του Στρέφη χρησιμοποιείται αυθαίρετα για συγκεντρώσεις, παρόλο που «δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας κέντρου διασκέδασης, χώρου εστίασης ή οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά είναι παράνομα και δεν πρόκειται να επιτραπεί ξανά ποτέ να υπάρξουν συγκεντρώσεις εκεί. Να καταστεί γνωστό σε όλους ότι όποιος ξαναπλησιάσει εκεί για διασκέδαση, για να κάνει μια συναυλία να ξέρει ότι απαγορεύεται. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά».
Επίσης, επισήμανε ότι η εικόνα της περιοχής έχει αλλάξει αισθητά, καθώς πλέον χιλιάδες πολίτες την επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα για βόλτα και αναψυχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουν μια διαφορετική γειτονιά και νομίζω το μετρό πια θα είναι το επόμενο βήμα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αυτές οι μειοψηφίες, οι οποίες λειτουργούν αντικοινωνικά, με βία. Αυτό που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου δεν θα μείνει ατιμώρητο. Γίνονται έρευνες και θα συνεχιστούν».
Επιπλέον, σχετικά με τον ρόλο της Αστυνομίας προσέθεσε: «Ας είμαστε ακριβείς και δίκαιοι. Η Αστυνομία έχει κάνει πολλή δουλειά στα Εξάρχεια και δεν είναι δουλειά της να εξανθρωπίσει μία ολόκληρη περιοχή. Είναι πολλοί παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτό και πολλές υπηρεσίες. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Τα Εξάρχεια πια δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Είναι μία κανονική γειτονιά, την οποία, κατά καιρούς, ορισμένοι χρησιμοποιούν ως ορμητήριο».
Συμπλήρωσε, επίσης, πως, η Αστυνομία διαχειρίστηκε από την αρχή του χρόνου, περίπου 2.000 συγκεντρώσεις, στις οποίες δεν σημειώθηκαν επεισόδια -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- και συνελήφθησαν άτομα τα οποία επιχείρησαν να διαταράξουν, να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, όπως ήταν και η μεγάλη συγκέντρωση στις 28 Φεβρουαρίου. «Η δουλειά και η αποστολή της Αστυνομίας, πραγματικά είναι πολύτιμη για την Ελλάδα και στην καταπολέμηση του εγκλήματος», σημείωσε.
Ακολούθως, ο υπουργός αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που μετέτρεψαν σε κακούργημα τη χρήση και ρίψη βομβών μολότοφ. «Έχει επανέλθει ένα πλαίσιο, το οποίο είναι αρκετά αυστηρό, για παράδειγμα το θέμα της χρήσης μολότοφ. Πλέον, η ρίψη μολότοφ, που αποτελούσε αστείο για πολλές δεκαετίες… Το να ρίξεις μια μολότοφ σημαίνει ότι μπορείς να σκοτώσεις κάποιον, να τον δολοφονήσεις. Γιατί η μολότοφ περιέχει βενζίνη, μπορεί να έχει και άλλα υλικά, δηλαδή δολοφονικά υλικά, όπως σίδερα, βίδες κλπ, και να δολοφονήσεις έναν άνθρωπο. Αυτό που για πολλά χρόνια στη χώρα μας ήταν ένα αστείο, τώρα αποτελεί κακούργημα».
Σχετικά με την υπόθεση της Marfin και το γεγονός ότι παραμένουν ασύλληπτοι οι δράστες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό προσωπικά για μένα αποτελεί ένα βάρος και χρέος ταυτόχρονα, απέναντι και στη μνήμη των νεκρών, απέναντι και στους συγγενείς τους, αλλά και απέναντι στη δημοκρατία. Είναι μία κηλίδα για την Αστυνομία και για τη Δημοκρατία και να είστε βέβαιοι ότι εξακολουθεί να γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».