Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητά την εισήγηση του υπουργού Άμυνας
Νίκου Δένδια για την απόκτηση ακόμη μίας φρεγάτας
Με σταθερό βηματισμό και σαφές στρατηγικό πρόσημο, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν την ποιοτική ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, με επίκεντρο την απόκτηση προηγμένων οπλικών συστημάτων.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) τίθεται η εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας FDI Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανανέωσης και επιχειρησιακής αναβάθμισης του Στόλου Επιφανείας, με την τέταρτη Belh@rra να έρχεται να συμπληρώσει το πρόγραμμα απόκτησης τριών φρεγατών του ίδιου τύπου, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας στον θαλάσσιο επιχειρησιακό χώρο τόσο του Αιγαίου όσο και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ενισχύεται ο ελληνικός στόλος
Οι φρεγάτες Belh@rra, κατασκευής της γαλλικής Naval Group, αποτελούν ναυαρχίδα της σύγχρονης ναυτικής τεχνολογίας, πλήρως ψηφιακές, με δυνατότητες πολλαπλής εμπλοκής σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο έως την αεράμυνα περιοχής.
Η τέταρτη Belh@rra, ανάλογης διαμόρφωσης με τις πρώτες τρεις, θα φέρει το σύστημα ραντάρ Sea Fire AESA, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου (CMS SETIS), καθώς και πλήρη οπλισμό με πυραύλους Aster 30 για αεράμυνα περιοχής και Exocet MM40 Block 3C, όπως επισήμως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Άμυνας, με συμφωνία προμήθειας από τη Γαλλία.
Οι Exocet παρέχουν την ικανότητα πλήγματος εναντίον στόχων επιφανείας σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 200 χλμ, ενισχύοντας την ισχύ πυρός του ελληνικού στόλου και διαμορφώνοντας ένα ισχυρότατο αποτρεπτικό πλαίσιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η νέα φρεγάτα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να λάβει το όνομα «Θεμιστοκλής», αρχιτέκτονα της νίκης των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ένα όνομα-σύμβολο της ναυτικής ισχύος και της στρατηγικής σκέψης.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς η σημερινή συγκυρία επιτάσσει έναν στόλο ταχείας αντίδρασης, υψηλής διαλειτουργικότητας και ακρίβειας πλήγματος, στοιχεία που συμβολίζει το ιστορικό αυτό όνομα.
Ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν η τέταρτη Belh@rra θα κατασκευαστεί σε ελληνικά ναυπηγεία, στο πλαίσιο της πρότασης των Γάλλων για ναυπήγηση τριών FDI σε ελληνικά ναυπηγεία. Η απάντηση είναι όχι. Η τέταρτη Belh@rra θα ναυπηγηθεί στο Λοριάν της βορειοδυτικής Γαλλίας, όπως ναυπηγούνται και οι πρώτες τρεις, «Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων». Ωστόσο, η πρόταση της Naval Group προς την ελληνική πλευρά, που αφορά την κατασκευή τριών επιπλέον φρεγατών FDI HN με σημαντικό ποσοστό εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής, που δύναται να ξεπεράσει το 40%, βρίσκεται υπό αξιολόγηση και εκτιμάται πως σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις, αφού αναλυθούν λεπτομερώς όλες οι παράμετροι, όπως το κόστος και το χρονοδιάγραμμα παραλαβής.
Η πρόθεση αυτή πάντως δημιουργεί προοπτικές για αναζωογόνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, ενίσχυση της διαθεσιμότητας και μείωση του κόστους συντήρησης σε βάθος χρόνου, με οφέλη τόσο επιχειρησιακά όσο και οικονομικά.
Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η ονομαστική αναφορά -για πρώτη φοράΓάλλου υπουργού στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η πρόταση της Naval Group δεν αποτελεί μια μεμονωμένη πρωτοβουλία της γαλλικής εταιρείας, αλλά υποστηρίζεται πλήρως από τη γαλλική κυβέρνηση.
Παράλληλα, η επίσκεψη του κ. Λεκορνί στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας που κατασκευάζουν τμήματα των ελληνικών και γαλλικών FDI αποτελεί σαφές μήνυμα για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η πρόοδος μάλιστα των εργασιών στα blocks που έχει αναλάβει η χώρα μας εντυπωσίασε τον Γάλλο υπουργό.
Ριζική ανανέωση
Η επιχειρησιακή ενσωμάτωση τεσσάρων φρεγατών τύπου Belh@rra αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό. Σε συνδυασμό με το επικείμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO και τις εν εξελίξει συζητήσεις για τις κορβέτες, το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά σε ριζική ανανέωση των μονάδων πρώτης γραμμής, διαμορφώνοντας έναν στόλο υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Η επένδυση σε πλατφόρμες τεχνολογίας αιχμής και η ενίσχυση της εθνικής αποτροπής στο θαλάσσιο περιβάλλον καθιστούν σαφές ότι η Ελλάδα δεν αρκείται σε ρόλο παρατηρητή -αντιθέτως, διαμορφώνει ενεργά το περιφερειακό ισοζύγιο ισχύος με όρους αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας.