Αποφασισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παίξει «δυνατή μπάλα» στον προνομιακό χώρο της οικονομίας με ομοβροντία παροχών ώστε να… σκίσει το αφήγημα της αντιπολίτευσης
Αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μειώσεις φόρων για όλους σε εισόδημα και ακίνητη περιουσία, ελάφρυνση τεκμηρίων διαβίωσης και έξτρα μέτρα για τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελούν τα «πυρομαχικά» που θα ρίξει στην πολιτική μάχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να… απονευρώσει πλήρως τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλέον προνομιακό πεδίο της οικονομίας.
Μετά την… αποκαθήλωση των θεωριών συνωμοσίας για το δυστύχημα των Τεμπών, την «ντρίμπλα» με την απευθείας παραπομπή Τριαντόπουλου στην τακτική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών αλλά και τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση περνάει στην επόμενη φάση του σχεδίου, το οποίο εστιάζει
στην καθημερινότητα και κυρίως στην… τσέπη των πολιτών.
Το Μέγαρο Μαξίμου, υπό τη νέα σύνθεση με την προσθήκη του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του αντιπροέδρου και σε ανοικτή γραμμή με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, συντονίζουν τις ενέργειές τους με φόντο τις εξαγγελίες Μητσοτάκη τον προσεχή Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Ο βασικός μισθός είναι μόνο η αρχή
Η… αρχή της κυβερνητικής αντεπίθεσης γίνεται σήμερα με την ανακοίνωση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 870 ή 880 ευρώ. Η παρέμβαση αυτή αφορά άμεσα 2,2 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, 700.000 δημοσίους υπαλλήλους αλλά και 1,5 εκατομμύριο ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι εντάσσονται στην περίμετρο των 19 επιδομάτων που θα αναπροσαρμοστούν λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση μισθού, η οποία μάλιστα θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή και του ελάχιστου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι ενεργοποιήθηκε και το μέτρο των τριετιών, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων σωρευτικά κατά 45% μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο! Δηλαδή, κάποιος που είχε προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη και εργαζόταν με τον βασικό μισθό από το 2014 έως το τέλος του 2023, βρέθηκε από τα 780 ευρώ να έχει και επιπλέον αύξηση κατά 30% λόγω τριών τριετιών (ή 20% για δύο ή 10% για μία τριετία προ του 2012).
Πέρυσι, όταν ο βασικός μισθός ορίστηκε στα 830 ευρώ, οι ακαθάριστες αποδοχές εργαζομένου με τρεις τριετίες διαμορφώθηκαν στα 1.079 ευρώ. Αν σήμερα ανακοινωθεί αύξηση στα 870 ευρώ, τότε ο εργαζόμενος με τις τρεις
τριετίες θα δει τις αποδοχές του να αυξάνονται από 1ης Απριλίου στα 1.131 ευρώ, ενώ αν ο βασικός διαμορφωθεί στα 880 ευρώ, τότε οι αντίστοιχες αποδοχές λόγω προϋπηρεσίας, θα ανέλθουν σε 1.144 ευρώ. Συνεπώς, για τον εργαζόμενο των 780 ευρώ που το 2023 δεν λάμβανε τις τριετίες, από 1ης Απριλίου οι μηνιαίες αποδοχές του θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 1.131 ευρώ (αύξηση 45%). Δηλαδή, θα υπάρξει μια θετική διαφορά 351 ευρώ μηνιαίως ή επιπλέον 4.914 ευρώ ετησίως με βάση υπολογισμού τους 14 μισθούς!
Φουλ παροχές αλλά με δημοσιονομικό μέτρο
Η ευρύτατη χρήση των POS, το αναμενόμενο νέο ρεκόρ στις τουριστικές εισπράξεις, τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής αλλά και το έξτρα «μπόνους» που θα προκύψει από τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, οι οποίες εξαιρούνται του δημοσιονομικού ελλείμματος, δημιουργούν ένα πακέτο παροχών τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιστρέψει στην κοινωνία μέσω μείωσης φόρων και ενίσχυσης εισοδημάτων.
Όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤΝews ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, «υπάρχουν πράγματι πολλά σενάρια τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ διά στόματος του πρωθυπουργού να ανακοινωθεί ένα ισχυρό πακέτο φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών».
Καταρχάς, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους, καθώς ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει πρόσθετο ετήσιο βάρος 8 δισ. ευρώ, το οποίο θα είχε μόνιμο χαρακτήρα, θα ανέτρεπε πλήρως τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για το δημόσιο χρέος έως το 2070 και θα οδηγούσε σε υποβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου!
Από κει και πέρα, δρομολογούνται σίγουρα παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος, με πρώτο μέλημα να δοθεί ανάσα στα μικρομεσαία εισοδήματα που κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ και επιβαρύνονται απευθείας με συντελεστή-σοκ 22%. Ο στόχος είναι να μειωθεί αισθητά κάτω από το 20%, με παράλληλη μείωση όλων των συντελεστών για τα μεσαία, μεγαλομεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Ανάσα για τους φορολογούμενους θα δώσει και το νέο μοντέλο υπολογισμού των τεκμηρίων, βάσει του οποίου θα φορολογείται η πολυτελής διαβίωση αλλά θα ελαφρύνονται τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας. Όπως δήλωσε ο κ. Τσάπαλος, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μείωση των τεκμηρίων τουλάχιστον κατά 30%, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ρ», θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί το πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων χωρίς να ισχύει οριζόντια μείωση, που θα καλύπτει απολύτως και αυτούς που διάγουν πολυτελή βίο.
Επιπλέον, θεωρείται πάρα πολύ πιθανή μια περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία εκατοστιαία μονάδα, πέραν των όσων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι συνδυαστικά από τη μείωση των εισφορών και των φορολογικών συντελεστών θα προκύψει έξτρα αύξηση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, η οποία θα είναι περισσότερο χειροπιαστή για τις μικρομεσαίες και μεσαίες κατηγορίες πολιτών.
Κρίσιμη παρέμβαση, η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί η φορολόγηση των ενοικίων, καθώς είναι κάτι που «πονάει» πάρα πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες και αποτελεί έναν από τους λόγους τροφοδότησης της στεγαστικής κρίσης. Στόχος θα είναι η ελάφρυνση όσων έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και σήμερα φορολογούνται με 15% από το πρώτο ευρώ, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και νέο κλιμάκιο. Σημειώνεται ότι σήμερα ισχύει φορολογικός συντελεστής 35% για εισοδήματα από 12.000-35.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον ποσό, που θεωρούνται εξαιρετικά υπερβολικά.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, με βάση και όσα δήλωσε χθες στην ERTNews ο κ. Τσάπαλος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ληφθεί μέριμνα για σοβαρή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων κυρίως για τις μικρές ιδιοκτησίες, αλλά από το 2027.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάει στις εκλογές της άνοιξης του ιδίου έτους διαφημίζοντας μια χειροπιαστή μείωση του φόρου, ο οποίος πλέον πληρώνεται από τον Μάρτιο. Άλλωστε, το θέμα, εκτός από οικονομικό είναι βαθύτατα πολιτικό και επικοινωνιακό, καθώς ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για την καταψήφιση της ΝΔ το 2015.
Θέλει να τους ρίξει στο… καναβάτσο!
Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία θέτει ως βάση τη διασφάλιση πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, πάνω στα οποία θα πατήσει προκειμένου να καθορίσει το μείγμα των παροχών.
Σε κάθε περίπτωση, με τα σχεδιαζόμενα μέτρα η κυβέρνηση θα καλύψει το σύνολο των φορολογουμένων, θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει με γενναίο τρόπο την επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη και θα αφαιρέσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το φαιδρό επιχείρημα περί «καταστροφικής διακυβέρνησης», καθιστώντας μάλιστα ως… ανέκδοτο το σλόγκαν «Μητσοτάκη, παραιτήσου»!
Μάλιστα, αν αμβλυνθεί το πρόβλημα με την ακρίβεια και ταυτόχρονα λειτουργήσουν στην πράξη τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, πυροδοτώντας περαιτέρω την εσωστρέφεια κυρίως στο ΠΑΣΟΚ