Τα εξοπλιστικά, η στρατιωτική συνεργασία αλλά και το καυτό θέμα της πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία
Μπορεί οι σχέσεις Αθήνας – Παρισιού να διάγουν εδώ και λίγο καιρό φάση αβεβαιότητας και προβληματισμού, ωστόσο οι στέρεες βάσεις που χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια φέρονται ικανές να τις διατηρήσουν ισχυρές.
Στις 14 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί φτάνει στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη για την οποία γράφτηκαν πολλά, δημιουργώντας σύγχυση και εντυπώσεις για τους διαύλους επικοινωνίας Ελλάδας και Γαλλίας.
Μάλιστα, ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμη και για κρίση, με αφορμή τις συνομιλίες του Παρισιού με την Τουρκία για πώληση πυραύλων Meteor. Όπως επισημαίνουν πηγές της λεωφόρου Μεσογείων, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Σεμπαστιάν Λεκορνί στην ελληνική πρωτεύουσα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και με την Ευρώπη να αναζητά κοινό βηματισμό για την ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης.
Αμυντική συμφωνία
Στις συναντήσεις που θα έχει ο Γάλλος υπουργός Άμυνας με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη βούληση για ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, η οποία πιστοποιείται από την αμυντική συμφωνία με την οποία δεσμεύονται Ελλάδα και Γαλλία από το 2021.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η εξοπλιστική ατζέντα, με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας FDI Belh@rra. Μάλιστα, εκτιμάται πως όταν θα έρθει ο Λεκορνί στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας θα έχουν ήδη ανακοινώσει την απόκτηση της τέταρτης πλήρως ψηφιακής φρεγάτας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα επανέλθει το ζήτημα των κορβετών, ωστόσο εκτιμάται πως αν δεν ξεκαθαρίσει και το ζήτημα της ευρωκορβέτας, η Ελλάδα δεν θα κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Αυτό που είναι βέβαιο πως θα επισημανθεί στον Γάλλο υπουργό είναι το ελληνικό ενδιαφέρον για απόκτηση ολοκαίνουργιων υποβρυχίων, με τους Γάλλους να διαθέτουν ορισμένους τύπους υπερσύγχρονων υποβρυχίων που
ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Ο κ. Δένδιας φέρεται διατεθειμένος να επαναφέρει στον ομόλογό του και το ζήτημα των Mirage 2000-5, με τη χώρα μας να επιθυμεί την πώλησή τους ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά επιπλέον μαχητικών Rafale 4,5 γενιάς.
Πριν όμως πέσουν στο τραπέζι τα εξοπλιστικά, η ατμόσφαιρα μεταξύ Δένδια και Λεκορνί αναμένεται να βαρύνει εξαιρετικά όταν ο Έλληνας υπουργός θέσει το ζήτημα της απόκτησης πυραύλων αέρος-αέρος Meteor από την Τουρκία. Tο Παρίσι επιμένει πως δεν έχει λόγο στις αποφάσεις για την πώληση των πανίσχυρων πυραύλων, μιας και κατέχει μόλις το 12% στην κοινοπραξία MBDA που τους κατασκευάζει. Η Αθήνα ωστόσο συνεχίζει τις ασφυκτικές πιέσεις με στόχο έστω να καθυστερήσει τη συμφωνία.
Συμμαχία στη Μεσόγειο
Ελλάδα και Γαλλία έχουν διαπιστώσει πως τα συμφέροντά τους είναι κοινά στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ τους συνδέει το κοινό όραμα για ειρήνη και ευημερία.
Μεταξύ των κοινών συμφερόντων και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, με τη γαλλική εταιρεία να έχει ισχυρό ποσοστό στο έργο. Μάλιστα, η άφιξη του Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να συμπέσει χρονικά με την επανεκκίνηση των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση, εκπέμποντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Γάλλοι σχεδιάζουν και την αποστολή πολεμικού πλοίου στην περιοχή των ερευνών νοτίως της Καρπάθου ώστε να αποφευχθούν τα νταηλίκια των Τούρκων που βάζουν σε κίνδυνο την εξέλιξη του έργου.
Η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της στρατηγικής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία με σκοπό την αποτροπή εξωτερικών απειλών και την προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.