«Συμβουλές» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μετά από ερώτημα του «Π»
Η μετατροπή ενός «άσου», όπως το μέτρο που προανήγγειλε ο Ν. Δένδιας για αυξήσεις στους ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων, σε θρυαλλίδα εκδήλωσης κυβερνητικής κρίσης δείχνει ανάγλυφα τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβερνητική παράταξη, στο μέσο της δεύτερης «γαλάζιας» θητείας.
Τα διαρκή «damagecontrol» από την ώρα του ανασχηματισμού και μετά, ο αναβρασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η έλλειψη πειστικού και οραματικού αφηγήματος κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι το παιχνίδι έχει χαθεί, παρότι η κυβέρνηση «παίζει μόνη στο γήπεδο», χωρίς ισχυρό αντίπαλόν δέος. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια δημοσκοπικής ανάκαμψης της ΝΔ και γι’ αυτό θα δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ το νέο πακέτο παροχών, με έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης.
Πώς μπορεί να γίνει
To ερώτημα, ωστόσο, που βρίσκεται στα χείλη όλων στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πώς θα γίνει αυτό. Πώς θα κατορθώσει να δημιουργήσει «στεγανά», προκειμένου να ανακοπεί η διαρροή ψηφοφόρων προς τα κόμματα στα δεξιά και τα ακροδεξιά του κόμματος; Με ποιες πολιτικές θα έλξει πίσω στη ΝΔ τους ψηφοφόρους του Κέντρου, που στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές στήριξαν τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη και σήμερα εμφανίζονται σε απόσταση;Με ποιον τρόπο θα «σηκώσει από τον καναπέ» ένα μεγάλο κομμάτι «γαλάζιων» ψηφοφόρων, που στις ευρωεκλογές επέλεξαν να μην πάνε στις κάλπες;
Απευθυνθήκαμε στην πολυσυζητημένη εφαρμογήAl «DeepSeek», στην οποία θέσαμε το ερώτημα πώς μπορεί να ανακάμψει η ΝΔ. Μήπως και η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάτι περισσότερο κατά νου. Ιδού τι μας απάντησε: «Για να ανακάμψει δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία, θα μπορούσε να εφαρμόσει μια στρατηγική που συνδυάζει πολιτικές πρωτοβουλίες, αποτελεσματική επικοινωνία και διαχείριση της κοινής γνώμης. Ορίστε μερικές πιθανές προτάσεις»:
1. Εστίαση σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα
· Οικονομία – κοινωνική προστασία: Προσφορά πρακτικών λύσεων για τον έλεγχο του κόστους ζωής (π.χ. ενεργειακά πακέτα, φορολογικές ρυθμίσεις για χαμηλούς μισθούς).
· Επιτάχυνση επενδύσεων σε υποδομές και ψηφιακούς μετασχηματισμούς για δημιουργία θέσεων εργασίας.
· Υγεία – εκπαίδευση: Ενίσχυση του συστήματος υγείας με περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμό, αναβάθμιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υποστήριξη νέων με πλαίσια όπως επιδόματα στέγασης ή φθηνά δάνεια.
· Κλιματική αλλαγή: Πρωτοβουλίες για πράσινη μετάβαση (ανανεώσιμες πηγές, ηλεκτρική κινητικότητα), με έμφαση σε θέματα που απασχολούν τη νεολαία.
2. Αποτελεσματική επικοινωνία
· Διαφάνεια και εμπιστοσύνη: Επικοινωνία με απλό, ειλικρινές λόγο, ιδίως σε δύσκολα θέματα (π.χ. κοινωνικές ανισότητες). Χρήση δεδομένων για να επιδείξει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης (π.χ. ανάπτυξη GDP, μείωση ανεργίας).
· Ψηφιακή διαδικτυακή παρουσία: Ενεργή δραστηριότητα στα socialmedia με απευθείας διάλογο, βίντεο-εξηγήσεις πολιτικών και απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτών.
· Τοπική επικοινωνία: Επίσκεψη σε πόλεις και χωριά για να ακούσει αμεσότερα τα προβλήματα των πολιτών (π.χ. «περιαγωγικές» συναντήσεις).
3. Ανανέωση και ενδυνάμωση της ηγεσίας
· Ανασχηματισμός – επαναπροσδιορισμός: Ενσωμάτωση νέων προσώπων ή τεχνοκρατών με δυναμική εικόνα, για να ανταποκριθεί σε αλλαγές κοινωνικών απαιτήσεων.
· Συνεργασίες: Επέκταση συμμαχιών με μικρότερα κόμματα ή ανεξάρτητους φορείς για ευρύτερη βάση (π.χ. κεντρώες/φιλελεύθερες δυνάμεις).
4. Αντιμετώπιση αντιπάλων
· Αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ/ Αριστερά: Επικέντρωση σε αδυναμίες της αντιπολίτευσης (π.χ. ιστορικές πολιτικές αποτυχίες) και έμφαση στη σταθερότητα της ΝΔ έναντι «ριψοκίνδυνων» πολιτικών.
· Καταπολέμηση των ακροδεξιών: Παροχή λύσεων σε θέματα ασφάλειας/μεταναστευτικού χωρίς ακραία αφηγήματα, διατηρώντας φιλελεύθερο προφίλ.
5. Κινητοποίηση βάσης
· Εθελοντικές ομάδες: Ενεργοποίηση των νέων με εκστρατείες στους δήμους, σε πανεπιστήμια και εργασιακούς χώρους.
· Τοπικές δράσεις: Υποστήριξη κοινοτικών προγραμμάτων (π.χ. περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες) για άμεση επαφή με τους πολίτες.
6. Διαχείριση κρίσεων
· Προετοιμασία για έκτακτες καταστάσεις: Γρήγορη αντίδραση σε φυσικές καταστροφές (π.χ. πυρκαγιές) ή κοινωνικές αναταραχές, με σαφή σχέδιο και ανθρωπιστική προσέγγιση.
· Διεθνής στάση: Ενίσχυση της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας (π.χ. στη Μεσόγειο, στο NATO), για να επιδείξει ηγετικό ρόλο.
7. Αποφυγή σκανδάλων – διαφθοράς
· Αυστηρά μέτρα διαφάνειας: Αυτόβουλες δράσεις για τη διερεύνηση υποθέσεων και δημόσια καταγραφή αποτελεσμάτων.
· Ηθικό πρότυπο: Διχασμοί ή σκάνδαλα εντός του κόμματος να αντιμετωπίζονται άμεσα με πειθαρχικές διαδικασίες.
8. Προσέγγιση νέων
· Πολιτικές για τη νεολαία: Επιδόματα για στέγαση, δωρεάν ψηφιακές εκπαιδεύσεις και προγράμματα ανταλλαγής στο εξωτερικό.
· Πολιτισμικές δράσεις: Χορηγίες σε φεστιβάλ, τέχνη και αθλητισμό, για να προσελκύσει νεότερα demographics.
Συμπέρασμα: Η ανάκαμψη απαιτεί συνδυασμό ρεαλιστικών πολιτικών, ανανέωσης της εικόνας και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Το «κλειδί» είναι να αντιληφθεί η κυβέρνηση τις ανησυχίες των πολιτών (οικονομία, κλιματική κρίση, κοινωνική δικαιοσύνη) και να προτείνει λύσεις με σαφήνεια και εμπιστοσύνη. Η διατήρηση της ενότητας εντός του κόμματος και η αποφυγή εσωτερικών συγκρούσεων είναι επίσης καθοριστικές.
Τι λέει η… τεχνητή νοημοσύνη για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ;
Ο μεγάλος πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί τα κομματικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έχει να κάνει κυρίως με το πώς θα ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ, τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο κυρίως στην κοινωνία. Καταρχάς μπορεί να ανακάμψει; Μήπως έκλεισε τον κύκλο του; Μήπως δεν αρέσει πια;Το αφήγημα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή; Γιατί πέφτει στη δημοσκοπήσεις; Φταίει η ηγεσία; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη του κάθε μέλους του ΠΑΣΟΚ, που αγωνιά για το μέλλον του κόμματός του.
Οι συσκέψεις πολλές, οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι ακόμη πιο πολλές, όμως τίποτα μέχρι τώρα δεν δείχνει να μπορεί να ανατρέψει τη δημοσκοπική εικόνα, που συνεχίζει να καταγράφει πτωτική τάση.
Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ, καθώς το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε στη δεύτερη θέση, δίνοντας τη σκυτάλη στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ταυτόχρονα μια σειρά στελεχών πήραν «διαζύγιο» με το κόμμα, εκφράζοντας έτσι τη δυσφορία και την απογοήτευσή τους για κάποιες στρατηγικές επιλογές.
Η μέρα της μαρμότας!
Με δεδομένο ότι η «φτώχεια φέρνει γκρίνια», μετά την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στο «πειθαρχικό»,το εσωκομματικό τοπίο άρχισε να φορτίζεται έντονα και πάλι, με αποτέλεσμα το… πασοκικό σύμπαν να θυμίζει κάτι από τη μέρα της μαρμότας. Τα μέτωπα Ανδρουλάκη-Δούκα αναθερμάνθηκαν, ενώ οι πιο ψύχραιμοι επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση. Αυτά και πλήθος άλλων ερωτημάτων είναι στην ημερήσια διάταξη, μόνο που οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν. Εκεί λοιπόν που ο ανθρώπινος παράγοντας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η πολιτική επιστήμη είναι ένα βήμα πριν «σηκώσει τα χέρια ψηλά», είπαμε να συγχρονιστούμε με τις επιταγές της εποχής μας και να ζητήσουμε την αρωγή της τεχνητής νοημοσύνης!
Η λύση λέγεται… «DeepSeek»! Απευθυνθήκαμε στην πολυσυζητημένη εφαρμογή ΑΙ «DeepSeek» και θέσαμε το εξής ερώτημα: «Πώς μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ;». Πριν αρχίσετε τα ειρωνικά χαμόγελα και τα βιτριολικά σχόλια, ο γράφων θα πρότεινε να διαβαστούν με προσοχή τα όσα προτείνει η εφαρμογή της «DeepSeek». Διότι, ως γνωστόν, «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ»:
«Για να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά σήμερα, θα πρέπει να εφαρμόσει μια στρατηγική που συνδυάζει ανανέωση, ταυτότητα και σαφείς προτάσεις, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ορίστε μερικές βασικές προτάσεις»:
1. Επανεξέταση της ιδεολογικής βάσης
· Κοινωνική Δημοκρατία με πράσινη προσθήκη: Ενίσχυση της κλασικής κοινωνικής δικαιοσύνης με προοδευτικές πολιτικές για το περιβάλλον, τη διαφάνεια και την τεχνολογική καινοτομία. Η έμφαση στην πράσινη μετάβαση και την κοινωνική οικονομία μπορεί να προσελκύσει νέους και αστούς ψηφοφόρους.
· Διαφοροποίηση από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: Προσφορά συγκεκριμένων λύσεων σε ζητήματα όπως το κόστος διαβίωσης, η ανισότητα και η δημόσια υγεία, με πρακτικές προτάσεις που ξεχωρίζουν από τις θέσεις των άλλων κομμάτων.
2. Ανανέωση της ηγεσίας και της εικόνας
· Νέα πρόσωπα και ευφυής γενεαλογική αλλαγή: Εισαγωγή νέων, δυναμικών προσώπων με δημόσια απήχηση, ιδίως από τοπικό επίπεδο, για να φανεί η ανανέωση. Παράλληλα, η ηγεσία πρέπει να είναι προσβάσιμη και να επικοινωνεί αποτελεσματικά (π.χ. μέσω socialmedia).
· Επικοινωνιακή επανεκκίνηση: Χρήση ψηφιακών πλατφορμών για απευθείας διάλογο με τους πολίτες, ιδίως με νεότερες ηλικίες. Δημιουργία αφηγημάτων που υπογραμμίζουν την ιστορική συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να φαίνεται να ζει στο παρελθόν.
3. Στρατηγικές συμμαχίες
· Συνεργασίες με προοδευτικά και πράσινα κόμματα: Διερεύνηση συνεργασιών με μικρότερα κεντροαριστερά ή πράσινα κόμματα, για να ενισχύσει την εκλογική βάση και να αποφύγει την απορρόφηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
· Ενίσχυση της τοπικής βάσης: Επένδυση σε δράσεις σε δήμους και περιφέρειες, όπου το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά είχε ισχύ, για να αποκτήσει ορατότητα μέσω πρακτικών επιτυχιών.
4. Απόλυτη διαφάνεια και εσωτερική δημοκρατία «Καθαρισμός» της εικόνας:
Αποστασιοποίηση από σκάνδαλα του παρελθόντος με αυστηρές διαδικασίες διαφάνειας και ηθικού ελέγχου.
· Εσωκομματικές διαδικασίες: Ενεργή συμμετοχή μελών και νέων στη λήψη αποφάσεων, για να δημιουργηθεί αίσθημα συμμετοχής.
5. Προσφορά συγκροτημένου προγράμματος
· Οικονομία και κοινωνική προστασία: Πρόταση ρεαλιστικών μέτρων για μείωση ανισοτήτων, υποστήριξη ΜΚΟ και νέων επιχειρήσεων, και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.
· Κλιματική κρίση: Επείγον σχέδιο για πράσινες επενδύσεις, ανανεώσιμες πηγές και δίκαιη μετάβαση για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
6. Αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων
· Ψηφιακή μεταμόρφωση: Προτάσεις για ψηφιακή διακυβέρνηση, εκπαίδευση και προστασία δεδομένων.
· Μετανάστευση και κοινωνική συνοχή:Ανθρώπινες λύσεις για το μεταναστευτικό, με έμφαση στην ενσωμάτωση και τη διεθνή συνεργασία.
7. Αντιπαράθεση με ακραίες δυνάμεις
· Πολιτική ηρεμίας vs. πολωμένων ρητορικών: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να θέσει τον εαυτό του ως φορέα σταθερότητας και λογικής, με αντιπαράθεση τόσο με την Ακροδεξιά όσο και με ακραίες αριστερές θέσεις.
8. Μάθηση από διεθνή παραδείγματα
· Μελέτη επιτυχημένων αναβαθμίσεων κομμάτων όπως το SPD στη Γερμανία ή οι Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία, που ανανέωσαν την ταυτότητά τους χωρίς να εγκαταλείψουν τις βασικές αξίες τους.
Τέλος, η επιμονή και η συνέπεια είναι κρίσιμες. Η δημοσκοπική ανάκαμψη απαιτεί χρόνο, αλλά, με στρατηγική εστίαση σε αξιώματα ελπίδας, προοπτικής και συλλογικής δράσης, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επαναπροσδιοριστεί ως σοβαρή εναλλακτική στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Και η ΑΙ να βάλει το… χέρι της!
Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Σωκράτη Φάμελλο και στους συνεργάτες του, την ίδια ώρα που η πολιτική συμμαχιών της Κουμουνδούρου έχει «ναυαγήσει». Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε κρατά ερμητικά κλειστά τ’ αυτιά στις «σειρήνες» της Κουμουνδούρου και η Νέα Αριστερά διχάζεται για τις επόμενες κινήσεις της, καθώς η ομάδα Πολάκη – Παππά αμφισβητεί ενόψει συνεδρίου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υποσκάπτοντας την όποια προσέγγιση.
Ο Παύλος Πολάκης, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, αμφισβήτησε ανοιχτά τις επιλογές του Σωκράτη Φάμελλου, ξεδιπλώνοντας τη δική του πολιτική πλατφόρμα, που μεταξύ άλλων προβλέπει πέρασμα μιας συστημικής τράπεζας και ενός διυλιστηρίου υπό κρατικό έλεγχο, αλλά και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα απέρριψε την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τα στελέχη της Νέας Αριστεράς να προσέλθουν κατά μόνας και μετανιωμένα και να… ξεχάσουν οποιαδήποτε σκέψη για επιστροφή τους σε θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά, την ώρα που η φημολογία περί επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα συντηρείται τραβώντας την προσοχή από την πολιτική που προσπαθεί να χαράξει η ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου, με τα στελέχη πέριξ αυτού αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πότε να διαψεύδουν τη σχετική φημολογία με τακτ, υπενθυμίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός παραμέρισε, και πότε να εμφανίζουν τον εκνευρισμό τους για το θέμα, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να διαψεύσει επιτέλους τα σενάρια.
Ο αντίκτυπος της κατάστασης αυτής αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην υπό διαμόρφωση «Επιτροπή Επανεκκίνησης», την οποία έχει αναλάβει να καταρτίσει μια μικρή task force αποτελούμενη από τη γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, τον αναπληρωτή της Γιώργο Βασιλειάδη και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Κώστα Ζαχαριάδη, Χρήστο Σπίρτζη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η συγκεκριμένη επιτροπή, που ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε να ανακοινώνεται το περασμένο Σάββατο, παραμένει αίνιγμα, καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις για να ανακοινωθεί.
Δεν τα καταφέρνουν!
Με απλά λόγια, η task force δεν έχει καταφέρει να βρει τα «ονόματα» που θα δημιουργούσαν τον απαραίτητο ντόρο. Αυτό που ψάχνουν τα επιφορτισμένα με την κατάρτισή της στελέχη είναι άνθρωποι που θα στέλνουν ένα μήνυμα επανασυσπείρωσης στην Κουμουνδούρου. Μέλη που απομακρύνθηκαν από το 2023 και έπειτα, στελέχη που έφυγαν με τη Νέα Αριστερά και ίσως κάποιοι που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ. Δύσκολη εξίσωση για τον ΣΥΡΙΖΑ του 6%.
Επειδή λοιπόν η -δημοσκοπική έστω- ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει προς το παρόν δυσεπίλυτο πρόβλημα, το «Π» απευθύνθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και στο «DeepSeek» ζητώντας τη γνώμη της για τα προβλήματα της Κουμουνδούρου και πώς αυτά θα μπορούσαν να λυθούν.
Τι προτείνει το «DeepSeek» για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ:
- Ανανέωση της ηγεσίας και εσωκομματική ενότητα
Ηγετική πρωτοβουλία: Να αποφύγει εσωκομματικές διαμάχες και να ενισχύσει την εικόνα της ηγεσίας με συνεκτικότητα και πρακτικές προτάσεις.
Εσωτερική δημοκρατία: Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή νέων μελών και να δώσει χώρο σε διαφορετικές φωνές για να αποφύγει την εικόνα «αποκομμένου ελίτ».
- Συγκροτημένο πρόγραμμα
Κοινωνική δικαιοσύνη: Να αναδείξει πολιτικές για το κόστος διαβίωσης, τη δημοσιονομική δημοκρατία και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.
Πράσινη μετάβαση: Να συνδέσει την Αριστερά με περιβαλλοντικά θέματα (π.χ. ανανεώσιμες πηγές, δίκαιη μετάβαση).
Προτάσεις για τους νέους: Προτάσεις για εργασία, στέγαση και εκπαίδευση για να προσελκύσει ψηφοφόρους κάτω των 35 ετών.
- Αποτελεσματική επικοινωνία
Απλά μηνύματα: Να μεταφέρει τις θέσεις του με απλό, συναισθηματικό λεξιλόγιο (π.χ. TikTok, Instagram).
Αντιπαράθεση με την κυβέρνηση: Να καταγράφει και να καταγγέλλει αποτυχίες της ΝΔ, προσφέροντας εναλλακτικές.
Τοπική παρουσία: Ενίσχυση της δράσης σε τοπικό επίπεδο με συνεδριάσεις, διαλόγους, και ακροάσεις πολιτών.
- Στρατηγικές συμμαχίες
Συνεργασίες: Συνεργασία με μικρότερα κόμματα ή κινήματα για ευρύτερη προσέλκυση κεντροαριστερών.
Κοινωνικά κινήματα: Στήριξη απεργιών, διαμαρτυριών και πρωτοβουλιών για ανάκτηση εμπιστοσύνης της Αριστεράς.
- Αντιμετώπιση προσχημάτων
Αυτοκριτική: Να αναγνωρίσει λάθη της θητείας του (2015-2019) και να προβάλλει μια ανανεωμένη εικόνα.
Αντίθεση στον εξτρεμισμό: Να αποφύγει ρητορική που τρομοκρατεί τα μεσαία στρώματα ή να θυμίζει δογματικό αριστερισμό.
- Προσοχή σε νέα θέματα
Ψηφιακή μετάβαση: Προτάσεις για ψηφιακή δημοκρατία, προστασία δεδομένων και τεχνολογική καινοτομία.
Διεθνής πολιτική: Ευρωπαϊκή στάση που ισορροπεί ανάμεσα σε αριστερά ιδεώδη και πραγματισμό (π.χ. μετανάστευση, γεωπολιτική).
- Επαφή με την πραγματικότητα
Πειραματισμοί: Χρήση ερευνών εστίασης (focus groups) για να κατανοήσει τις ανησυχίες των πολιτών.
Τοπικές εκλογές: Επένδυση σε δημοτικές/περιφερειακές εκλογές, για να δείξει πρακτική διακυβέρνηση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «DeepSeek», «η ανάκαμψη απαιτεί χρόνο, συνέπεια και ευελιξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει η φωνή των αποκλεισμένων, χωρίς να θυσιάσει την ταυτότητά του. Η ικανότητα να συνδυάζει ιδεαλισμό με πραγματισμό θα είναι κρίσιμη».
της Έλλης Τριανταφύλλου και των Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου, Αντώνη Αναστασόπουλου