Nέος κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό
Μία απαιτητική χρονιά ξεκίνησε για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού η διεθνής πολιτική σκηνή είναι γεμάτη προκλήσεις, με δύο πόλεμους σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και με την Ελλάδα να αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά σε πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη, ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και στο εσωτερικό, όμως, ο κ. Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με το κρίσιμο στοίχημα της δραστικής βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, η οποία περνάει μέσα από την τιθάσευση της μάστιγας της ακρίβειας και της ταυτόχρονης υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της δεύτερης «γαλάζιας» τετραετίας.
Αμέσως μετά τον εορτασμό των Φώτων, ο πρωθυπουργός ξεκινάει έναν νέο κύκλο επισκέψεων στο εξωτερικό, αλλά και κρίσιμων συναντήσεων για τη διαμόρφωση των γεωστρατηγικών ισορροπιών και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Το πρώτο ταξίδι της νέας χρονιάς για τον πρωθυπουργό θα είναι στην Κύπρο, για την προγραμματισμένη εδώ και καιρό τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στις 8 Ιανουαρίου. Η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς οι αιφνίδιες εξελίξεις στη Συρία με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και οι σχεδιασμοί Ερντογάν για οριοθέτηση τουρκοσυριακής ΑΟΖ διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό, το οποίο απαιτεί επαναπροσδιορισμό στρατηγικής και προοπτικών.
Οι ηγέτες της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Καΐρου κ.κ. Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης και Αλ Σίσι, θα κληθούν να αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη μέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο και τις τελευταίες κινήσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην ενεργειακή σκακιέρα. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θεωρούν κρίσιμο να διατηρηθεί «στη ζωή» η συμμαχία με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες για συμφωνία Τουρκίας – Καΐρου, ανάλογη με αυτήν που δρομολογεί με το καθεστώς της Συρίας. Ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να αναλάβουν τη δέσμευση να μεταφέρουν στις Βρυξέλλες όλα τα θέματα οικονομικής φύσεως, που θα θέσει στο τραπέζι ο Αλ Σίσι.
Συνάντηση με τον Ερντογάν
Μέσα στον μήνα, πιθανότατα προς τα τέλη του, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τελευταίο διάστημα, το κλίμα συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει μεταβληθεί αρκετά, λόγω των επαναλαμβανόμενων, παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας αλλά και των ταυτόχρονων κινήσεων Ερντογάν για τη δημιουργία τουρκοσυριακής ΑΟΖ. Η Αθήνα παρακολουθεί με εύλογο προβληματισμό τη σπουδή της Άγκυρας να κεφαλαιοποιήσει την υποστήριξή της προς τους αντάρτες που ανέτρεψαν τον Άσαντ, αγνοώντας τον κίνδυνο να υπονομεύσει τη διεθνή θέση της νέας συριακής διακυβέρνησης. Κυρίαρχη εκτίμηση στο διπλωματικό παρασκήνιο είναι ότι η ενδεχόμενη υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με τη Δαμασκό, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί παρά να καταστρέψει το κλίμα ύφεσης στα ελληνοτουρκικά, αν και θα πρόκειται για ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα και όχι αποκλειστικά της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται είναι προφανές ότι μαζεύει σύννεφα πάνω από τον ελληνοτουρκικό ορίζοντα.
Ο πρώτος κύκλος των ταξιδιών του πρωθυπουργού αναμένεται να κλείσει στις 3 Φεβρουαρίου, οπότε κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά και µόνο για την ευρωπαϊκή άμυνα, έπειτα από δική του πρόταση.
Χρονιά «ορόσημο» το 2025
Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει το 2025 ως χρονιά-ορόσημο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, και το στοίχημα στο συγκεκριμένο πεδίο θα δοθεί κυρίως μέσω μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες θα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της μεσαίας τάξης, η οποία θεωρείται καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις και την εκ νέου κυριαρχία της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Οι φόροι και εισφορές εξακολουθούν να μειώνονται. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι πια ευχολόγιο, αλλά έχει απτά αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα και δημιουργεί τις βάσεις για περαιτέρω μειώσεις των επιβαρύνσεων, ιδίως για τη μεσαία τάξη», σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυρ. Μητσοτάκης και ορίζει ως βασικούς κυβερνητικούς στόχους τη βελτίωση των εισοδημάτων, την άμβλυνση των ανισοτήτων, τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, τις ποιοτικότερες υπηρεσίες σε Παιδεία, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος, καθώς και την περαιτέρω πτώση της ανεργίας.
Μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση είναι ακόμα η περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ειδικά όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι μονογονεϊκές, αλλά και η αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων των πολιτών, όπως το στεγαστικό, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της χώρας, την πιο γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων «προς όφελος των πολλών».
της Έλλης Τριανταφύλλου