Ένα τελετουργικό ζευγαρώματος τις μάζεψε όλες μαζί για μία ομαδική πράξη
Βίντεο που έγινε viral δείχνει να πέφτουν σαν βροχή οι αράχνες από τον ουρανό, στην πόλη Σάο Θομέ ντας Λέτρα στην πολιτείας Μίνας Ζεράις, στην Βραζιλία.
Σύμφωνα με την Daily Mail, βιολόγοι και ειδικοί έσπευσαν να παρέχουν εξηγήσεις για τη «βροχή» αραχνών, αποκαλύπτοντας ότι τα έντομα βρίσκονταν σε έναν τεράστιο ιστό και συμμετείχαν σε ένα τελετουργικό ζευγαρώματος, μια «ομαδική πράξη».
Ο βιολόγος Κάιρον Πάσος έδωσε εξηγήσεις μέσω τοπικού μέσου ενημέρωσης, λέγοντας:
«Πρόκειται για μια αραχνο-ομαδική πράξη. Οι θηλυκές αράχνες έχουν κάτι που ονομάζεται σπερματοθήκη, όπου αποθηκεύουν το σπέρμα διαφόρων αρσενικών για να γονιμοποιήσουν τα αυγά τους. Με αυτόν τον τρόπο, η θηλυκή εξασφαλίζει ότι θα έχει πολλούς διαφορετικούς απογόνους και θα αυξήσει τη γενετική ποικιλότητα».
Ο Πάσος διευκρίνισε επίσης ότι, ακόμα και μετά τη γονιμοποίηση των αυγών, οι θηλυκές συνεχίζουν να συλλέγουν σπέρμα για μελλοντική χρήση. «Αυτή η συμπεριφορά ενισχύει την αντοχή, καθιστώντας τους απογόνους πιο ανθεκτικούς σε ασθένειες», ανέφερε.
Η αραχνολόγος Άνα Λουσία Τουρίνο δήλωσε ότι, αν και οι αράχνες «δεν παραμένουν μαζί», ορισμένα είδη εκδηλώνουν πιο «κοινωνική συμπεριφορά». Η ειδικός με διδακτορικό στις Βιολογικές Επιστήμες εξήγησε:
«Γενικά, οι αράχνες δεν παραμένουν μαζί, αλλά κάποια είδη εμφανίζουν αυτή την κοινωνική συμπεριφορά σχηματίζοντας αποικίες. Η στρατηγική του να παραμένουν μαζί σε μια ομάδα αυξάνει την προμήθεια τροφής για τους απογόνους και τα νεαρά άτομα. Η αποικία σχηματίζεται συνήθως κάθε χρόνο, τα περισσότερα από τα μέλη της είναι συγγενείς, συνήθως γενιές μητέρων και θυγατέρων που ζουν μαζί. Ωστόσο, μετά το ζευγάρωμα, θα διασκορπιστούν».