Ετοιμάζει δική του πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή
Οι ώρες που απομένουν μέχρι τις συγκεντρώσεις της Παρασκευής λιγοστεύουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει καταγραφεί, να θέλει να τις «εναρμονίσει» με τα όσα συμβαίνουν εντός της Βουλής, πιέζοντας το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη για την πρόταση μομφής, η οποία συζητείται μεταξύ της ηγεσίας της αντιπολίτευσης από το τέλος του Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα.
Αντί όμως οι συγκεντρώσεις να λειτουργούν ενοποιητικά για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους τεράστιο χάσμα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο να μην έχουν μόνο τον μεταξύ τους διαγωνισμό για το ποιος θα εμφανιστεί ως «εκφραστής της οργής για τα Τέμπη» αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν προβλήματα και στο εσωτερικό των κομμάτων τους.
Στο ΠΑΣΟΚ είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Άννα Διαμαντοπούλου που δηλώνουν την πίστη τους στη Δικαιοσύνη, κόντρα σε όσα έχει αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ως… συμπρόεδρος του κόμματος και ετοιμάζει δική του πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή.
«Όχι» σε επίθεση φιλίας στο ΠΑΣΟΚ
Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης, ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τον Σωκράτη Φάμελλο να αφήσει κατά μέρος την επίθεση… φιλίας στο ΠΑΣΟΚ και να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, που θα περιγράφει αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και όχι πλημμελήματα όπως εκείνη του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή Χανίων, η σχετική προεργασία έχει γίνει από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή, τον βουλευτή Λάρισας Βασίλη Κόκκαλη, «που έχει συντάξει ένα πλήρως τεκμηριωμένο κατηγορητήριο για τον υφυπουργό της ΝΔ» σύμφωνα με τον Σφακιανό.
Σε αυτό ο Βασίλης Κόκκαλης φέρεται να εντοπίζει αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψης-παρεμπόδισης δικαιοσύνης. Το κατηγορητήριο αυτό, μάλιστα, ευθυγραμμίζεται -σύμφωνα πάντα με τον Πολάκη- και με τα αιτήματα των συγγενών, αντίθετα με αυτό που έχει συντάξει το ΠΑΣΟΚ.
Στην εισήγησή του πάντως, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως
«είχαμε γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, παρότι η ΝΔ επιχείρησε να μη γίνουν γνωστά. Υπάρχουν στοιχεία για να ξεκινήσει η Επιτροπή, όμως είναι απαραίτητο να έρθουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και οι πραγματογνωμοσύνες για να μην αμνηστευτεί κανείς. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να διευρυνθεί και αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο, να γίνει έρευνα για οποιοδήποτε αδίκημα και για οποιονδήποτε εμπλεκόμενο – όσο ψηλά και αν βρίσκεται,- ώστε να βρεθεί και ο εντολέας του σχεδίου συγκάλυψης. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε ήδη δημόσια τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της προσβολής μνήμης νεκρού στη συζήτηση της Προανακριτικής»
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφέστατες αιχμές και κατά του Παύλου Πολάκη, σβήνοντας ουσιαστικά την πρότασή του:
«Πρέπει να αποτρέψουμε fast track διαδικασίες που υποβαθμίζουν τον ρόλο της Βουλής και διακινδυνεύουν να περιοριστεί η απόδοση δικαίου, που πολύ θα ήθελε η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι στην Προανακριτική η φωνή της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας. Και θα αναδείξει και θα αποκαλύπτει κάθε νέο σχέδιο συγκάλυψης, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Ή όλοι μαζί ή κανείς
Στην Κουμουνδούρου η ενόχληση από τους χειρισμούς του Νίκου Ανδρουλάκη είναι έκδηλη. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σχολιάζουν και το πρώτο ενικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν μιλά για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ στέλνουν στη Χαριλάου Τρικούπη μήνυμα πως μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αυτή τη φορά και η Νέα Αριστερά, της οποίας τα στελέχη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσουν σε μια πρόταση μομφής που δεν θα περιλαμβάνει και τις υπογραφές των βουλευτών της Κουμουνδούρου -αβαντάροντας έτσι το ΠΑΣΟΚ.
Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε στον Νίκο Ανδρουλάκη πως η πρόταση έχει «ήδη καθυστερήσει». Ανέφερε συγκεκριμένα:
«Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να κατατεθεί από 50 βουλευτές, που δεν έχει κανένα από τα προοδευτικά κόμματα. Άρα, πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Και να μια καλή ευκαιρία για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων. Η πρόταση εκφράζει την πολιτική δυσπιστία, δηλαδή ότι ο κ. Μητσοτάκης παραπλάνησε, δεν υπερασπίστηκε τη Δικαιοσύνη, έκανε μια μισή Εξεταστική Επιτροπή και όλα αυτά που συνδέονται με το έγκλημα των Τεμπών και το σχέδιο συγκάλυψης. Η πρόταση δυσπιστίας είναι πολιτικό εργαλείο. Δυσπιστεί η κοινωνία και οφείλουμε να το εκφράσουμε στη Βουλή Δεν συμφωνούμε με την καθυστέρηση στην υποβολή της. Είναι σχεδόν 25 μέρες που το συζητάμε, θεωρούμε ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει. Οι πραγματογνωμοσύνες μπορεί να χρειαστούν για τις Προανακριτικές Επιτροπές»
Δίχως δημοσκοπικό κέρδος
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όταν η ιδέα για την πρόταση μομφής έπεσε στο τραπέζι από τον Αλέξη Χαρίτση στις επικοινωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις της 26ης Ιανουαρίου, εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αρνητικός ήταν και ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς φερόταν να θεωρεί πως μια τέτοια επιλογή θα συσπείρωνε την κυβέρνηση.
Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, εκτός από την πεποίθηση της πλειοψηφίας του κόσμου ότι η κυβέρνηση έχει διαπράξει κάποιου τύπου συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών, πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατατάσσονται ιδιαίτερα ψηλά στο ερώτημα «ποιο κόμμα εργαλειοποιεί το δυστύχημα των Τεμπών», ενώ την ίδια ώρα δεν έχουν κανένα δημοσκοπικό κέρδος από τη φθορά που έχει υποστεί η Νέα Δημοκρατία.